Не е взето и окончателно решение за по-ранна първа имунизация на новородените

Очаква се до края на седмицата да бъде обявена епидемия от коклюш. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пред NOVA той обясни, че затягане на мерките и маски, обучение от дистанция за всички ученици или филтър пред училища и болници няма да се налагат, защото мерките от COVID пандемията не действат за спиране на разпространението на коклюша.

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области. На този фон - ден, след като се заговори за по-ранна първа имунизация на новородените, окончателно решение все още няма. Няма и ваксини за бременни в аптеките, показват проверките. „По складовете нямаме никакви бройки. До вчера на обед имаше известни количества. Винаги питаме пациентите дали имат препоръка от лекар за реваксинация”, обясни Яна Узунова, магистър-фармацевт в аптека във Велико Търново.

Доц. Кунчев коментира още, че за момента не се обмисля ваксините за бременни да бъдат безплатни. Той не препоръчва имуинзация да се прави без консултация със специалист.

Нова мярка срещу коклюша: Бебетата ще се ваксинират по-рано

В средата на март, когато кривата със заболели от коклюш у нас тръгна нагоре, Надежда е в осмия месец. С надежда да предпази себе си и своето дете и след консултация с гинеколог търсенето на ваксина започва. Намерила в петата или шестата аптека, в която попитала, споделя жената.Не след дълго отново удря на камък – личният ѝ лекар отказва да я ваксинира с мотива, че е бременна. Надежда обаче намерила решение на проблема - ваксина на нея и на съпруга ѝ поставят в частна лаборатория. Здравните власти са на мнение, че ваксина в третия триместър се препоръчва само в конкретни случаи - ако майката не е имунизирана или повече хора ще контактуват с новороденото бебе.

Междувременно на картата със заразени се появяват и нови области. Първият случай в Ямбол е на 3-годишно дете, чиято майка отказала да постави и четирите задължителни ваксини до този момент. Детето е в болница. „С него в болницата са били и трите му братчета – на 11 месеца, 8 и 13 години, които  също са с диагноза коклюш. Те също са неимунизирани”, обясни директорът на РЗИ-Ямбол д-р Радостина Калчева.

За да се избегнат усложнения, доц. Кунчев препоръчва по-ранна ваксинация на бебетата. Коклюшът, за разлика от други заболявания, се характеризира с голяма скрита заболеваемост  и безсимптомно протичане.

е изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase