Като кандидат за президент той е „лице с имунитет“

Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Расате, с което става възможно той да бъде привлечен като обвиняем, научи NOVA.

Припомняме, че по-рано през деня главният прокурор Иван Гешев поиска от ЦИК да свали имунитета му. Искането е изготвено след направено предложение от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е започнато в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Посолствата на 11 държави осъдиха нападението в офис на ЛГБТИ организация в София

То е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Расате, в съучастие като извършител с други неустановени лица, е „извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост”, обясняват от прокуратурата.

От обвинението уточняват, че събраните доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо Расате. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17.30 ч той, заедно с група лица, влезли в офис на фондация в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

„Кандидатът за президент в съучатие с други лица е извършил непристойни действия – грубо нарушаващи обществения ред. Подобно поведение е недопустимо за лице, кандидатирало се да заеме една от най-висшите държавни длъжности. Събраните доказателства по делото са достатъчни за привличането на Боян Станков Расате към наказателна отговорност”, каза Сийка Милева.

Боян Расате отрече да е участвал в нападението в офис на ЛГБТИ организация

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, разпознавания, извършени са и други действия по разследването.

Като кандидат за президент Расате е „лице с имунитет“ и за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

Припомняме, че днес 11 посолства у нас осъдиха нападението срещу центъра на българските организации, които насърчават равенството и защитата на правата на ЛГБТИ общността.

Говорят момичетата, нападнати в офис на ЛГБТИ организация

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.