Според него дифузното разпространение спира да се засилва

"Пандемията има два сценария – да паднем под 2000 случая на ден или да не паднем. При под 2000 случая на ден ще имаме хубава Коледа. Ако не паднем, това ще натовари системата постепенно и тя може да не устиска". Това заяви математикът проф. Николай Витанов в ефира на "Твоят ден".

Той смята, че 7000-7500 новозаразени е пикът на дневна база.

"Броят на починалите ще надхвърли 25 000 до изборите. Здравната система ще удържи, но напрежението ще е много голямо. Мерките със зелените сертификати са успешни, но на второ място. На първо място е това, че в този пожар изгоря много. Дифузното разпространение спира да се засилва, защото този пожар не може да има същата сила", сподели математикът.

Рекорден брой починали от COVID-19 у нас

Той коментира, че вчера 36 000 души са се срещнали с вируса, което е 0,5% от населението.

"Тази седмица случаите са със 150 повече, отколкото през миналата по това време. Краят на експоненциалния растеж се вижда. Дифузното разпространение в страната започва да отслабва. Има малко нарастване. Локдаун до изборите няма да има", категоричен бе Витанов. 

По думите му базовото репродуктивно число днес е 1,18. "С огромни усилия здравната система ще се справи", уверен е математикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.