Новите заразени са над 6000

За първи път от началото на пандемията България отчита 310 починали с COVID инфекция. Новите заразени са 6007, а направените изследвания - близо 50 000. Това означава, че процентът на положителните проби се запазва около 12 на сто.

Излекуваните също са много висок брой - 3009 души. Общо поставените дози от ваксините срещу вируса са малко над 14 500. Както всеки път, във вторник често се случва данните от почивните дни да се натрупват в системата.

Натискът върху здравната система вече е изключително голям. 8030 са пациентите, настанени в COVID отделения у нас, като 669 от тях са в тежко състояние. Общо активните случаи на вируса у нас вече са над 100 000. Заболеваемостта в страна вече достигна 888 на 100 000 души.  Проверка на NOVA показа, че цели градове вече нямат свободни интензивни легла.Продължава и проблемът с недостига на  кислород в лечебните заведения. 

Най-много нови заразени има в София-град - 1760. Следват Пловдив, Варна, Благоевград и Стара Загора. По последни данни, на база изминалите 14 дни, заболеваемостта у нас е 888 души на 100 000 население.

Проверка на NOVA показа, че цели градове вече нямат свободни интензивни легла. В  една от най-големите столични болници „Света Анна” и днес няма свободни места. Ситуацията обаче е такава от седмици, а дори допълнителните легла, които бяха разкрити, са запълнени веднага.

„Имаме около 180 легла в болницата. Всичко е пълно. В реанимацията са 20 легла и постоянно са запълнени. Голяма част от пациентите, които приемаме, са със средна към тежка клинична картина. За дни се оказва, че се нуждаят от реанимация”, заяви д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна”.

Сходно е положението в още много градове. В Монтана болницата е пълна, а починалите с COVID инфекция само за дни са 20 пациенти. Тежко протичане на заразата отчитат и в Пловдив, където всички интензивни легла са заети. А в общинската болница „Св. Мина” наличните количества кислород ще стигната най-много за ден.

„Ако в рамките на следващите 24 часа не получим необходимите доставки, има опасност пациенти да останат без жизненоважния кислород", заяви д-р Петър Петров, директор на болница „Свети Мина”.

Математици пък прогнозират, че ако ситуацията продължи да се влошава, може да надминем рекорда на страната по смъртност от началото на миналия век, когато у нас са върлували холера и испански грип.

„Прогнозирах задържане на 6 000 днес. Прогнозирах рекорд на смъртността, това стана. Това са логични последствия. Това, което мога да кажа е, че има ефект от мерките, които се взеха в училище”, заяви  математикът Лъчезар Томов.

Според него именно частичното онлайн обучение е разковничето за намаляване на случаите. А броят на хората в болница в момента, макар и по-малък, е много по-тревожен, обобщи още Томов.

„Това, което искам да кажа е, че вие виждате 680 души в интензивни легла. Но това сега е много по-лошо число от 700 при предишната вълна, защото сега много по-бързо се влошават и много по-бързо умират”, заяви Томов.

В момента средната възраст на смъртността от COVID е 10 години по-ниска от тази в началото на пандемията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.