Дебатите преобръщат изцяло нагласите с 3-4%

Кой и как ще гласува днес? Кой ще е победителят и кой победеният след днешния втори тур? Какви са нагласите на българите на балотажа и ще има ли отново ниска избирателна активност?

По думите на политолога Любомир Стефанов на тези избори няма драматизъм и заряд по-драматичното беше кой ще спечели парламентарния вот.

"Победителят е който направи правителство, а не който спечели изборите. Много е важно как гласуваме - дали да ни управляват или делегираме правото си на други да изпълняват вместо нас това 4 години", заяви той. Според него ниската избирателна активност е проекция на недоверието.

"По тази логика българите искат да се ваксинират, но не са убедени. Искаме да сме сплотени, но като дойде момента, не сме", подчерта Стефанов. Политологът призова да се самоуправляваме разумно и прагматично, а предизборните емоции да минат на заден план.

България избира президент

От своя страна проф. Росен Стоянов, преподавател по политически науки в НБУ, изрази мнение, че МВР е показала сила с акциите срещу купен вот.

"Дебатите помагат, за да добавиш към мнението си, когато имаш съмнение. С 3-4% преобръщат изцяло нагласите. Те са публично шоу, позитивно е да продължим с тези усилия, но за участниците трябва подготовка, далеч преди кампанията", сподели той. И допълни, че неговият ден за размисъл все още прoдължава.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.