Те бяха транспортирани от РЮА със самолет

Трийсет южни бели носорога бяха пуснати в естествена среда в Руанда, като бяха докарани с Боинг 747 от РЮА, съобщи АФП.

Служителите от националния парк Акагера, където бяха пуснати застрашените животни, нарекоха трансфера им исторически. Бяха необходими два дена, за да бъдат транспортирани те на 3400 км, през една част от пътя със самолет. Носорозите, някои от които тежащи по 2 т., са получили транквилизанти, за да бъде намален стресът им.

Операцията е струвала около 1 милион щатски долара. Участвали са 80 души - ветеринари, специалисти по транспортиране на диви животни.

Южните бели носорози са подвид на белите носорози и се смятат за застрашени от изчезване - останали са само 20 000 техни представители. Естественият им хабитат е Южна Африка - РЮА, Намибия, Зимбабве, но са пренесени и в Кения, като мярка против бракониерството.

През 2017 г. и 2019 г. 17 и след това 5 черни носорога са пуснати в същия парк в Руанда. Броят им вече е 26.

Черните носорози са сред най-застрашените животни в света. Броят им в природата е едва 5000.

Докато в РЮА ежедневно убиват носорози, в Руанда средата за тях е много сигурна, увери Джес Грунер, директор на регионалните Африкански паркове.

Новопристигналите носорози първо ще бъдат разделени на две групи и пуснати в ограждения, големи колкото стадион, с много трева и вода. След това ще бъдат пуснати в парка и наблюдавани ежедневно от специален екип, който ще проследи аклиматизирането им.

За Руанда този трансфер цели и да бъде увеличена привлекателността на страната за туристите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА