Тези бозайници имат най-големия мозък сред всички морски обитатели

Различните видове китове в океаните издават звуци, за да комуникират, а кашалотите прибягват до цъкания, приличащи на Морзова азбука, съобщи "Ройтерс". Анализ на многогодишни данни за вокализациите на кашалоти в Карибско море установи, че системата им за общуване е по-развита, отколкото се смяташе досега. В нея участва сложна вътрешна структура, произвеждаща "фонетична азбука".

Изследователите установиха сходства с аспекти на комуникационни системи на други животни и дори на човешкия език. Както всички морски бозайници, кашалотите са много социални животни, като техните призиви са неразделна част от това. Новото изследване дава възможност за по-пълно разбиране на това как тези китове общуват.

Откриха кост на 202 млн. години, принадлежала на гигантско морско влечуго (ВИДЕО)

"Изследването показва, че експресивността на кашалотите е много по-голяма, отколкото се смяташе досега", казва Пратюша Шарма, докторант по роботика и машинно обучение в Масачузетския технологичен институт и ръководител на изследването, публикувано в списание Nature Communications. "Все още не знаем какво казват те. Ние изучаваме призивите в техния поведенчески контекст, за да разберем какво може да си съобщават кашалотите", казва Шарма.

Кашалотите, които могат да достигнат до около 18 метра дължина, имат най-големия мозък сред всички животни. Те са дълбоководни и се хранят с гигантски калмари и друга плячка. Учените са анализирали звуците, издавани от около 60 кита, записвани за Доминиканския проект за кашалотите. Специалистите предполагат, че кашалотите използват тези сигнали за организация в групата, да осигуряват гледането на малките, за защита и осигуряване на храна. 

РЯДЪК ФЕНОМЕН: Сив кит бе забелязан край бреговете на Масачузетс (ВИДЕО)

Вариации в броя, ритъма и темпото на цъканията водят до различни сигнали. Наред с други неща при китовете се променя и продължителността на звуците, а понякога те добавят допълнително цъкане в края, като наставка в човешкия език.

Хората свързват звуците, често съответстващи на букви в азбука, в думи със съответно значение, а след това поредица  от думи в изречение, за да предадат по-сложна идея. Това са две нива на комбинации. Първото е от звуци в думи, а по-високото е от думи в изречения, обяснява Шарма. 
Кашалотите използват също две нива. По-ниското прилича на букви в азбука. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христина Терзиева, БТА