Роберт Голоб описа събитията в Газа като „ невиждана досега катастрофа”

Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за CNN, че е изпратил писмо до лидерите на страните членки на Европейския съюз, в което ги призовава да се присъединят към процеса на признаване на държавата Палестина. Той описа събитията в Газа като „катастрофа, на каквато не сме били свидетели досега“.

„Мисля, че с единство на европейско равнище можем да бъдем много по-важен играч на международната сцена, особено в Близкия изток. В момента има много различия между страните членки на ЕС. За съжаление, това не помага за установяването на мир в Близкия изток, така че първо трябва да се установи единство на европейско равнище“, каза Голоб и допълни, че според него може да се увеличи натискът върху Израел и „Хамас” за постигане на мир. Той обясни, че призивът му е за незабавно започване на процеса по признаване на Палестина и показване на солидарност с палестинския народ. Според него обаче страните трябва ясно да изразят очакванията си и към двете страни. Те включват прекратяване на военните действия, освобождаване на заложници и полагане на усилия за решение с две държави. „Събитията в Газа са по-трагични, отколкото може да се опише с думи. Това е човешка катастрофа, на каквато не сме били свидетели досега“, подчерта словенският премиер.

Ирландия ще признае държавата Палестина

Премиерите на Словения, Испания, Ирландия и Малта представиха през март съвместно изявление, в което изразиха готовност да признаят Палестина, „ако това даде резултати и ако са налични условията за това“. Миналата седмица словенското правителство започна процедура за признаване на Палестина, като възнамерява да приключи процедурата до 13 юни.

Ирландският вицепремиер Михол Мартин каза в сряда, че Дъблин ще признае Палестина до края на месеца. Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че датата за приключване на процедурата в Испания ще бъде ясна през следващата седмица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Симона-Алекс Михалева, БТА