Гешев и Рашков отново отправиха взаимни обвинения

И днес МВР и Прокуратурата влязоха спор кой какви права има. Обвинител номер 1 Иван Гешев настоява, че полицията оказва натиск над колегите му. А министър Бойко Рашков твърди, че прокуратурата саботира разследването за магистрала „Хемус". 

„Прокуратурата не знае къде е ГДБОП. И се пита в задачата ПРБ иска ли да разследва аферата „Хемус”, или иска да възпира разследващите от ГДБОП?”, попита вътрешният министър Бойко Рашков.

„Значи не се иска да се разследва. Иска се да се разреши проблема на този обвиняем, което е незаконно според българското законодателство”, контрира Иван Гешев.

Бойко Рашков: Прокуратурата иска да разследва аферата „Хемус” или да възпира полицията?

Рашков заяви още, че това е втори случай, при който според него обвинителите пречат на полицаите от ГДБОП да свършат работата си.

„По делото КТБ Прокуратурата си избра един човек, който от обвиняем направи свидетел, за да го ползва. Много е жалко, че нашата Прокуратура отново изпълни една политическа поръчка - да стопира разследване, което се е насочило към онези, които един ден ние трябва да обвиним”, допълни той.

ЗАРАДИ АМ „ХЕМУС”: Прокуратурата и ГДБОП с взаимни обвинения (ОБЗОР)

Според опонента му Иван Гешев именно шефът на БОП е превишил правата си.

„В МВР началникът не би трябвало да се меси във вътрешното убеждение на разследващите. И се оказва, че примерно, директорът на ГДБОП от вчерашния случай, едва ли не ръководи производството и коментира делото. Той не би трябвало да има никакви правомощия", каза още главният прокурор.

Бившият шеф на ГДБОП генерал Румен Миланов смята, че именно в началото на едно разследване могат да се получат най-ценните показания. Ако задържаният за аферата „Хемус” Борислав Колев се е съгласил за пътя на парите, полицията трябва да действа незабавно, смята Миланов.

По закон МВР арестува до 24 часа. След това докладва на Прокуратурата.

„В досъдебното производство, което е безспорно разписано в НПК, господар на това производство е прокурорът.  След като има господар, сигурно има и слуга, което никак не ми харесва”, заяви ген. Румен Миланов.

Проблемът възниква, когато задържаният се съгласява да направи признания, преди прокурорът да е уведомен за това.

ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.