Това заяви пред NOVA ресорният министър

Развръзка по казуса с болница „Лозенец”. Новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря сливането на лечебното заведение с детската педиатрия. Решението обаче не е окончателно. Пред NOVA министърът заяви, че първо ще се запознае изцяло с казуса и след това ще даде окончателното си становище за сливането. За първи път проф. Сербезова коментира и приоритетите на Здравното министерство, сред които ще са борбата с пандемията и намаляване на смъртността у нас.

МЗ задвижи процедурата по сливане на болници „Лозенец” с Националната педиатрия

Само ден, след като встъпи в длъжност като министър, проф. Сербезова подписа и първото си решение, с което временно спря сливането на болница „Лозенец” с детската педиатрична болница „Иван Митев”.

„Искам да бъда разбрана правилно. Решението към момента е да бъде спряно сливането до изясняване на обстоятелствата. Аз съм длъжна като нов министър да се запозная с всички, да изслушвам всички страни и да видя какво е направено досега”, обясни тя.

Протест на медици от болница „Лозенец” в София

Проф. Сербезова припомни, че бившият вече здравен министър д-р Стойчо Кацаров подписа бързо решението за сливане, буквално дни преди края на ангажимента си като министър. Това я е накарало да се съмнява в подбудите.

„Приемането в последните дни преди назначаването на новото правителство остава в мен убеждението, че аз трябва да изслушам всички страни”, коментира новият министър.

След като обяви решението си и пред част от медицинската общност, то беше прието с аплодисменти.

В знак на протест: Медицинският факултет на СУ прекратява занятията

Проф. Сербезова поясни, че през следващите дни се очакват и действия. Един от основните приоритети на здравните власти ще бъде борбата с високата обща смъртност, както и големият брой починали пациенти в COVID отделенията у нас.

„За съжаление, ние като българи сме със седем години по-ниска продължителност на живота, в сравнение с другите европейски граждани. И тази продължителност на живота е продължавала да намалява във времето всяка една година след 2010”, уточни здравният министър.

Предстои и реорганизация на Спешна помощ, както и цялостен анализ на борбата с пандемията. Тепърва ще се прецени и доколко ефективни са зелените сертификати.

Кацаров: Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за детска болница

Благомир Здравков: Идеята за детска болница към МБАЛ „Лозенец” е добра

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.