Чаушите разтърсиха двата града от рано сутринта

По традиция още рано сутринта на първия ден от новата година кукери и сурвакари гониха злите сили от Разлог и Банско. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В Разлог кукерският празник се нарича „Старчевата”.  Чаушите в града разтърсиха града от рано сутрин. „От деца се обличаме всички, от ранни зори, излизаме с тъпани, кой какво има вкъщи.Това е нашия обичаен карнавал. Гоним злите духове, носим здраве и това е символа на плодородието, момчетата скачат високо. Така се свързваме с Господ, всичко се прави само за здраве”, споделят участниците в празника.

Кукери вместо вещици из улиците на Благоевград на Хелоуин (ВИДЕО)

В Дългата махала участниците са създали десетки сюжети, като всеки има роля в голямата веселба. „Традициите са само в кръвта и никой друг не може да го усети, трябва да се облечеш за да го усетиш”, казват хората в Разлог. 

Кукерски игри в София въпреки забраните

И тази година някои от най-малките жители на Разлог замениха пелените с носията. В името на това – традицията да векува. Чаушите в Разлог минават по всички улици на града, за да орисат годината и да пожелаят здраве и плодородие. Групи от всички квартали обикалят с предварително подготвени хореографии. Накрая те се събират на централния площад, където дефилират. За най-атрактивните има и награди.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.