Положителна проба за COVID-19 даде председателят на парламента

Управлението на държавата - под карантина. Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се самоизолираха. След продължилия 6 часа Консултативен съвет за национална сигурност при президента, проведен в понеделник, председателят на Народното събрание Никола Минчев даде положителен тест за коронавирус.

Председателят на НС е с COVID-19

Първият Консултативен съвет за годината ще се запомни не толкова с позицията на България за Северна Македония, а с това, че ни постави в политическа ситуация без прецедент. Голяма част от политическия елит на държавата - от президента и премиера, до министри, си наложи доброволна самоизолация или изчака карантина.

14 ч. в понеделник - властта се сърба на първия за годината Консултативен съвет при президента. След шест часа КСНС приключи. Малко по-късно на първите в държавата им се наложи да променят плановете си, след като Минчев се оказа положителен за коронавирус. Още преди Столичното РЗИ да издаде предписание, от „Дондуков” 2 съобщиха, че президентът и екипът му се самоизолират. Същото направиха премиерът и говорителят на правителството Лена Бориславова.

Кирил Петков и началникът на кабинета му са карантирани

„В момента епидемиолозите извършват проучванията и се свързват с лицата, участвали в този съвет, и няма да бъдат прилагани различни мерки, с изключение на тези, които важат в България”, посочи директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

В самоизолация излязоха и министрите, които участваха в Съвета. Част от народните представители също, а други решиха, че ще чакат РЗИ да им се обади, за да се карантинират. 

„Такива са правилата, но те са глупави. Не разбирам на каква основа ще ми наложат карантина, при условие че тестовете показват, че съм здрав”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Радев и екипът му също се самоизолираха

Малко по-късно здравните власти приеха нова заповед, с която съкратиха дните за карантина на болните и контактните лица. Тази промяна се обмисляше преди дни, но днес получи зелена светлина.

„Карантината да бъде намалена за контактни от 10 на 7 дни,  а за болни от 14 на 10 дни. Има много практика в европейски и неевропейски държави. Хората, които имат поставена бустер доза, срокът им на карантина да бъде съкратен още”, обясни здравният министър проф. Асена Сербезова.  

Съкращават срока на карантината и изолацията

Така и в България карантината може да бъде отменена и по-рано. Условието е човекът под карантина да има сложена бустерна доза. Ако има, може 72 часа след контакта със заразения да си направи PCR тест. Ако той е отрицателен, от РЗИ могат да отменят карантината. От това правило може да се възползват и държавниците ни. Преди дни президентът си сложи третата доза, премиерът също има бустер.

„В момента проверяваме имунния статус на участвалите в КСНС. В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не – ще бъде поставен в различен срок на карантина”, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Обсъждат нови мерки в София

Единственият, който няма да бъде под карантина, е Кристиан Вигенин от БСП, въпреки че беше на съвета. „Оказва се, че има правило, което аз самият не съм знаел - че хората, които са преболедували коронавирус в рамките на три месеца преди контакт, не се карантинират”, посочи той.

Кой поема управлението на страната след изолацията? 

Временно присъствените задълженията на премиера Кирил Пeткoв ще бъдат поети от вицепремиера Калина Константинова. Където е възможно министър-председателят ще участва и онлайн. Някои от министрите - като вътрешния Бойко Рашков и военния Стефан Янев, предадоха щафетата на свои заместници.

Какво означава карантината на властта в дати

Контактът с председателя на парламента е с дата 10 януари. 72 часа по-късно премиерът и президентът могат да направят PCR тест и при отрицателен резултат карантината им да бъде отменена. Това означава петък, 14 януари.

Въпреки това, вече стана ясно, че премиерът Петков отменя посещението си в Северна Македония на 18 януари. Ден по-късно президентът Радев трябва да положи клетва за втория си мандат, като официалната процедура по встъпването в длъжност е на 22 януари. На този етап тези две събития остават по план.

Димо Гяуров: КСНС препотвърди позицията на България за РС Македония

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.