Изолацията на контактните може да бъде още по-кратка при определени условия

От днес, 11 януари, хората с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на лабораторното изследване. Всички близки контактни на заразените подлежат на 7-дневна карантина. Тя започва да тече от датата на последния им контакт със заразения. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена във вторник.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на контактен, ако той има поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по имейл отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 ч. след датата на поставяне под карантина. Тя се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Обсъждат нови мерки в София

Със същата заповед се отменя и условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от болница.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

По-рано през деня министърът на здравеопазването Сербезова, доц. Ангел Кунчев и директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев участваха в среща с шефовете на столични болници, на която бе обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху медиците. Дискутирани бяха наличието с болнични легла и възможността за разкриване на допълнителни такива за пациенти с COVID-19. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирус, също трябва да бъдат гарантирани.

Кунчев: Проверяваме имунния статус на участвалите в КСНС

„Петата вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на базата данни от Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболеваемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, както и продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, посочи здравният министър.

По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими медикаменти за лечението на пациенти с COVID-19.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС