Според бившия директор на Националната разузнавателна служба всичко вече е в ръцете на нашите съседи

"Има основание да бъдем удовлетворени от вчерашния Консултативен съвет, защото се прокрадна известно безпокойство по посока на промяна позицията на България в преговорите с РС Македония. Препотвърдиха се всички рамкови документи и се надгради икономическият аспект". Това каза в "Твоят ден" ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. 

"Има отстъпление от РС Македония. Провокациите от тяхна страна се засилват, няма как да има отстъпление от наша страна. Антибългарската кампания се засили през последните седмици и месеци. Споменаването на опцията за вписване на българско малцинство в македонската конституция доведе до обратно искане - за вписване на македонско в България, което е абсурдно", заяви още той.

За него положителното е, че всички участници в КСНС излязоха с обща позиция, но доста по-рано е трябвало да се случат комисиите и преговорите за икономическо и транспортно развитие между двете държави.

"Идеята не е нова, но затова се иска истинско желание от двете страни", добави Гяуров.

"Решението от вчера ясно показва, че сега всичко е в ръцете на РС Македония", категоричен е той.

Според него България не трябва да прави никакви отстъпки повече, тъй като години наред добра воля от страна на Северна Македония не се вижда.

"Натиск има към нас, защото позицията на двете държави е стратегическо. Но би трябвало да е ясно, че Македония не е готова, а България се оказва пазачна добрите отношения", смята генерал Гяуров.

Относно отношенията между Русия и НАТО, Димо Гяуров не вярва Русия да желае военен конфликт с Украйна.

Според него Русия с Путин начело напомня управлението на Сталин и Хрушчов.

"Путин разчита на заплахите и извиването на ръце, без да желае военен конфликт. България трябва да се държи с европейските си партньори. Имаме заплаха, защото сме само на 300 километра и ракетите могат да дойдат много бързо, но невярвам това да се случи", смята експерта.

Ген. Гяуров смята, че Путин иска разрушаването на структурите на НАТО в Европа, а Русия директно се намесва във вътрешните работи на отделни държави, включително и България.

"Има опасения в партньорите от Европа, че НАТО играе без тях, но нищо в поведението на настоящата администрация във Вашингтон не показва, че това е така", заяви още той.

А за изказването на Стефан Янев по отношение разполагане на допълнителни войски на НАТО у нас, Димо Гяуров смята, че военният министър няма право на лично мнение.

"Той се изказа неподготвено, говори като гражданин. Никой не иска чужди войски на собствена територия, но никой до момента не отправил искане към България за разполагане на такива", допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.