Необходимата сума за дофинансиране е 178 млн. лв

Столичната община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за градския транспорт заради пандемията и поскъпването на електроенергията. Необходимата сума за дофинансиране е 178 млн. лв. за 2022 г. от държавния бюджет за тази година. Столичната община очаква и 50 млн. лв. по Регламент 1370 на Европейския съюз. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бяха представени данните за актуалното състояние на обществения транспорт. В нея участваха председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера, зам.-председателят й Зафир Зарков, общинският съветник от ГЕРБ-СДС и председател на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова. Те призоваха за диалог с държавата, съобщи БТА.

От СОС обясниха, че по-сериозната държавна помощ се налага заради пандемията и повишените цени на природния газ и тока. Въпреки това, от СО казаха, че си възвръщат доверието на пътниците, след като през първата година на пандемията пътникопотокът е намалял.

СОС затяга контрола над три общински дружества

Карлос Контрера заяви, че очаква министрите на транспорта и финансите да реагират.

"В никакъв случай не търсим конфликт, но искаме да бъдем чути и заедно с държавата да намерим решение", коментира той и посочи, че негативните сценарии може да са: разреждане на обществения транспорт, влошаване на услугата, препълване на превозните средства, по-голям риск от зараза.

По думите на Контрера, след като има компенсации за бизнеса, трябва да има такива и за градския транспорт.

Екатерина Йорданова също посочи, че трябва да има справедлива финансова подкрепа за транспорта от държавата, като такава се дава за други сектори. По думите й в момента има сериозни диспропорции, а секторът не може да се възползва и от мярката 60/40 от държавата.

Иван Кирилов, председател на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", предупреди, че дружествата в градския транспорт се затрудняват финансово. Той каза, че на държавата не се поставя ултиматум, но ако диалогът не е успешен, не се изключват и протестни действия. Той добави, че ситуацията е критична, а работниците очакват увеличение на заплатите.

На въпрос на БТА за евентуално увеличение на цената на билетите в градския транспорт заради необходимостта от дофинансиране, Зафир Зарков отговори: "Видно от данните, които имаме, приходите от продажба на превозни документи в нормалните години нарастват и сега, след пандемията, се възстановяват. Това ни дава основание на този етап да не коментираме възможност за увеличаване на цените на превозните документи".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.