Атанас Атанасов представи екипа и приоритетите си

Министърът на културата Атанас Атанасов представи екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите в Министерството на културата. В нея участваха и зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Това, на което ще разчитам, е заразното добро, здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на общата кауза. Вярвам, че с такава енергия ще можем да променим контекста, който за съжаление в момента е мрачен. Процесът няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки”, заяви Атанасов.

Как бъдещият министър на културата възстановил преди години читалището в село Татарево?

Той представи три основни приоритета в работата на Министерството на културата. „Това са достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазването и използването на нашето богато културно наследство”, посочи министърът.

Той съобщи, че вече повече от месец общува активно със зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и е благодарен, че именно с тях ще работи за „една истинска промяна”.

Проф. Минеков: Близо 33 млн. лв. от фонд „Култура” са похарчени безпринципно

Бойко Кадинов е категоричен, че сектор „Култура” трябва да бъде укрепен. „Ще воювам много, разчитам и на колегите, за да можем, независимо от трудните времена, да ангажираме експерти, които да работят. Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин, в средство на съвременна културна индустрия”, каза той.

По думите му се търси и ресурс за решаване на проблема с операта в Русе. „Започнахме да изготвяме програма, която да бъде защитена и не само да режем лентички и да правим хората щастливи, но и секторът да започне да произвежда пари”, добави Кадинов.

По време на представянето беше коментиран и казусът със Северна Македония. „Темата е приоритетна за правителството, ще бъде такава и за нас. Ще се стремим към общ културен календар, както и максимално много да стимулираме творческия обмен между български и македонски творци и това да работят заедно”, заяви Юрий Вълковски.

„Вярваме, че културата е един от най-мощните инструменти хората да се опознават и разбират. Вярваме, че работната група, която предстои да бъде създадена между двете правителства, е една от групите, които имат най-голям потенциал да постигне резултати. Ще работим активно в тази посока в следващите месеци”, добави той.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.