Министърът разкри, че е станал свидетел и на "законна корупция"

Близо 33 млн. лв. от фонд „Култура” са похарчени безпринципно през годините. Това обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

"Имаше абсолютно отсъствие за последните 12 г. на ясна политика по отношение на националната култура. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по неясен начин. За съжаление, много щети има по отношение на паметници на културата. Една голяма част от тях вкарахме в Прокуратурата – искаме да знаем кой е извършителят на тези престъпления. Провеждаме много сериозна акция по отношение на запазване на гробницата в Караново", добави Минеков.

„Имаме подадена ръка от Франция, от службата за музеите им, от ЮНЕСКО. Вероятно знаете за съществуващата разруха. Свидетел съм, по време на своето управление, на корупцията, на абсолютно безпринципно раздаване на 33 млн. лв. през фонд „Култура“. Можете да сте сигурни, че всичко, което съм видял, е в граници. Продължаваме да настояваме за повишаване на бюджета на министерството – той е абсолютно мизерен, забравен. Служителите са съгласни с тази мизерия. Искаме качване на бюджета с още 49%. Надявам се нашето искане да бъде прието. Проведохме разговори с общини, с представители на политически партии за непрекъснато покачване на бюджета“, каза още министър Минеков.

В сряда бе решено държавата да отпусне 18 млн. лв. за филмови продукции, като средствата ще могат да се разходват и през следващата година. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.