Това се случи в Народното събрание

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си управленски мандат. Държавният глава подписа клетвената си декларация на тържествена церемония в Народното събрание. Радев се обърна и с реч към депутатите и нацията. По време на изказването му, депутатите от ГЕРБ - СДС напуснаха залата, недоволни от оценката му за предишната власт. Последваха остри политически реакции.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протоколът беше спазен - президентът и вицепрезидентът влязоха в Народното събрание, за да положат клетва за втори път. Преди клетвата беше прочетено решение на ЦИК за избора им за втори мандат. След това Радев и Йотова се заклеха - пред Конституцията, пред народа и пред депутатите. Химнът на Европа обаче се оказа не достатъчно важен за депутатите от „Възраждане”. След клетвата и химните дойде ред на равносметката.

„Пет години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя”, каза Радев.

ВТОРИЯТ МАНДАТ: Радев и Йотова положиха клетва

В отчета си той първо погледна към миналото и бившите управляващи. „Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей”, посочи президентът.

Това обаче не се хареса на част от опозицията и групата на ГЕРБ-СДС напусна залата. „И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината. Българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите”, коментира Радев.

Напомни и за протестите срещу властта от 2020 г. „Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус”, каза той.

Обеща да бъде критичен и през втория мандат. Отвори темата за промени в Конституцията, не само за съдебната реформа, но и за повече граждански права. После - благодари на Илияна Йотова. „Днес, с ръка на Конституцията искам да ви уверя, че ще продължавам да служа честно и отговорно на отечеството”, заяви Румен Радев.

Радев: В България е налице антимафиотски консенсус

По протокол след държавния глава и председателят на парламента направи обръщение към президентската двойка. Заради изолацията на Никола Минчев, думата взе Кристиан Вигенин. „Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока”, каза той.

Церемонията продължи в храма „Св. Александър Невски", а по пътя се чу и заявката за новия мандат. Запитан какъв втори мандат очаква, Радев отговори: „Интересен”.

В катедралния храм лично патриарх Неофит даде благословия за успешен втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова.

Вигенин: Когато беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар

След клетвата на президента Румен Радев в Народното събрание последваха полярни реакции. Част от опозицията дори бойкотира церемонията.

Все по-ясно се очертаха границите между управляващи и опозиция. Така държавният глава се отправи към втория си мандат на „Дондуков" 2 - от една страна с пожелания за успех, а от друга - с критики. От ГЕРБ-СДС си тръгнаха от пленарната зала още в началото на словото на Радев. И обясниха в кулоарите на парламента, че и преди, и сега държавният глава чертае разделителни линии в обществото. Не такова е мнението на управляващите партии. Ръка протегна и премиерът Кирил Петков.

Минути след като положи клетва, президентът Румен Радев получи и първите атаки. От ГЕРБ не само си тръгнаха от пленарната зала, но и написаха оценка „Слаб 2“ за първия му мандат. „През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията да бъде обединител на нацията”, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Също в полето на опозицията – от „Възраждане“ признаха, че Радев е загубил подкрепата им. „Сега ще му е много трудно да застане като обединител на нацията предвид това, което се случи в предходния му мандат, а именно - неговото служебно правителство да поставя едно от най-запомнящите се разединения в обществото”, каза Искра Михайлова.

Петков: Най-важният ми приоритет е съдебната система, част от резултатите се появиха

На 180 градуса по-различна позиция застанаха от „Има такъв народ“. Според тях президентът е обединител, а не разединител. „По време на първия си мандат доказа, че може да бъде коректив, когато има проблеми в държавата, когато държавата е засипана от кризи”, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

С пожелание за успех от БСП изпратиха Румен Радев към втория му мандат на „Дондуков“ 2. „Той даде една заявка за един много силен втори мандат”, посочи Александър Симов.

От „Демократична България“ също харесаха словото на държавния глава в пленарната зала. И най-вече – една част от него. „Президентът извади пред скоби, практически като първа тема, необходимостта за реформа на прокуратурата и то именно - конституционна реформа”, заяви Христо Иванов.

От „Продължаваме Промяната“ се обърнаха към новия-стар президент с призив да им казва къде грешат. „Очакваме ако някъде, по някакъв начин сме сбъркали - да чуваме какво се случва и какво е мнението на президента”, каза Настимир Ананиев.

Готов да чува критики от „Дондуков“ 2 е и премиерът Кирил Петков. „Всеки от нас може да прави грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети. Както ние към него, така и той към нас”, заяви той.

Освен призив от премиера дойде и уверение – че с президента са заедно в един отбор. „Много бих се радвал той да бъде наистина критичен към нашите политики, но да имаме взаимовръзка и когато излизаме пред външния свят, да говорим на един език”, добави Петков.

От ДПС запазиха мълчание.

Очакванията на депутатите от втория мандат на Румен Радев

Официалната церемония по встъпване в длъжност на президентската двойка ще бъде тази събота. Церемонията ще се състои на площад „Св. Александър Невски” от 11:00 часа.

Президентът ще приеме почетния строй от представителни части на българската армия, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат.

Малко по-късно пред парадния вход на президентството гвардейци ще посрещнат Румен Радев и Илияна Йотова.

Всичко това очаквайте на живо в специалното студио на NOVA. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.