Огънят бил предизвикан от цигарата на пациент

Пожар в държавната психиатрична болница в Курило. Пламъците са избухнали снощи. По информация от персонала - от запалена цигара на пациент, която е подпалила дюшек.

При инцидента няма пострадали. По време на пожара на етажа имало около 30 души. Дежурният екип - санитар и медицинска сестра, веднага е започнал евакуация. Благодарение на бързата им реакция не се е стигнало до по-сериозен инцидент. Ще се търси и финансова помощ за спешен ремонт от здравното министерство. А санитарят Асен казва, че причината никой да не пострада е късмет.

Пожар горя в жилищна сграда в Казанлък

„От една от стаите излизаше дим. Отворих стаята, беше цялата в огън. И в дим. И оттам тръгна всичко. Един от пациентите беше запалил дюшек”, разказва дежурният по това време санитар в психиатричната болница „Св. Иван Рилски” Асен Ангелов.

„Тази сграда е от 1942-а година и е гредоред. Разбира се, няма пожарна инсталация. Казвам "разбира се" със сарказъм, защото за нашите болни никога нищо няма, имаме едни пожарогасители и един прекрасно обучен персонал, колкото и да е малко. Тези хора са направили наистина чудеса, те са извършили геройство, за мен това е подвиг”, казва Цветеслава Гълъбова, която е директор на психиатричната болница.

След пожара приемът на пациенти в отделението за мъже с остри психози в болницата се преустановява. От ръководството на психиатричната болница ще поискат помощ от държавата за ремонт. Ще опитат и да изпишат тези пациенти, които има как да бъдат изписани. От около 60, те са едва към 10. Равносметката – материални щети в една от спалните и коридора в отделението.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.