Управляващата коалиция застана зад министър-председателя

Премиерът и началникът на кабинета му - на разпит в Прокуратурата. Кирил Петков и Лена Бориславова представиха на обвинението списък за общо 19 души и медийни публикации, че може да са свързани с икономическата престъпност у нас.

Министър- председателят нарече призовката си - PR ход, а президентът Румен Радев обяви разпита за „институционално изнудване”. Държавният глава призова за решителна реформа в правосъдната система.  Казусът предизвика взрив от коментари и в парламента. От ДПС подновиха атаката си срещу премиера, а управляващите застанаха зад Кирил Петков срещу Иван Гешев. Покрай скандалите, депутатите гласуваха на първо четене бюджетите за здраве и общественото осигуряване.

Малко преди 12 часа на обяд, премиерът Кирил Петков пристигна в съдебната палата, за да бъде разпитан. В ръцете си държеше плик с документи и списък с имена.

Петков: Нося списък с 19 имена, но Прокуратурата сама трябваше да си напише домашното

 „Тези хора не са от днес и от вчера. В момента са 19 човека в списъка. Това е изцяло публична информация, имена които и вие знаете много добре, плюс тези, които сме добавили- хора като Таки, Маджо и Петьо Еврото”, заяви премиерът Петков.

Премиерът отново критикува Прокуратурата. „Една Прокуратура би трябвало да може сама да направи това домашно, сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм”.

В Съдебната палата дойде и началникът на премиерския кабинет  Лена Бориславова, която допълни още имена в списъка. Сред тях и Делян Пеевски.

”Член 208 от НПК - законен повод са публикации в медиите”, посочи Лена Бориславова.

Тя  разясни и от къде са взети приложените журналистически материали. „Google така показва, когато се опитваш да търсиш информация”.

Преди разпита на Кирил Петков, в негова защита заговори президентът Румен Радев. Той припомни посланието си към премиера при връчването на мандата за кабинет.

„Ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в съдебната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, за мен това е форма на институционално изнудване”, категоричен е държавния глава.

Бориславова: Има атаки срещу действия на правителството - знак, че сме на прав път

„Не го намирам като натиск. Намирам го като излишен PR”, посочи премиерът Петков.

В продължение на два часа премиерът разговаря с прокурорите. В предоставения им списък не е включено името на обвинител номер едно  - Иван Гешев. „Моята критика и на кабинета към главния прокурор е, че ние не сме доволни от него като извършена крайна дейност като главен прокурор и мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка”, подчерта Петков.

Държавният глава на свой ред приветства и  решението на Конституционния съд, с което се даде възможност на правосъдния министър да иска отстраняване на главния прокурор.

„Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и професионални качества и аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение”, посочи президентът Радев.

Мандатът на този състав на Висшия съдебен съвет изтича през октомври. А по-късно от държавното обвинение изпратиха информация, че Прокуратурата е изискала от МВР цялата информация за лицата посочени от премиера, и че при спазване  презумпцията за невинност, обществото е било информирано за разследванията и за част от хората, посочени в списъка.

Радев за разпита на премиера: Институционално изнудване, миналото търси реванш

Управляващата коалиция застана зад премиера Кирил Петков и видя реакция на страх от страна на Прокуратурата. В кулоарите на парламента темата отведе и до исканата оставка на Иван Гешев.

„Това е една форма на PR акция и реакция на страх и след като сме изразили публично от Народното събрание и сме изчели, че нямаме доверие в действията на Прокуратурата”, заяви Андрей Гюров от ПП.

„От страна на Прокуратурата се демонстрира институционален натиск”, посочи  Станислав Балабанов от ИТН.

„Г-н Гешев явно се е самозабравил. Проявява определена слабост в момента”, категоричен е Ивайло Мирчев от ДБ.

БСП отказаха коментар, а своя прочит направи опозицията в парламента.”За мен би било проблем, ако той отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи.... Може да сме му опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага”, заяви Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

„Аз не разбрах кой кого ще разпитва. Единият си беше подготвил въпроси - другият си беше подготвил въпроси. Леко съм объркан в държава, в която си има цар, сигурно царят разпитва? Нямам идея. Най вероятно царят има правомощия в някои държави - обърнете се към цар Киро”, посочи Хамид Хамид, ДПС.

„Бих посъветвал Кирил Петков да бъде малко по-смел. Когато говори по тези въпроси да не чете. Ако кажеш, че Гешев е корумпиран - иди докажи го и му го кажи в очите освен всичко друго”, подчерта Костадин Костадинов, „Възраждане”.

Разпитът на премиера повлече крак и към друга тема - тази с оставката на главния прокурор. И дали това може да се случи с решение на ВСС или конституционни промени.

„Да, трудно е, особено конституционните промени ще бъдат изключително трудни ... и много държим на този диалог с всички партии в парламента”, заяви Ивайло Мирчев от ДБ.

„За тях очевидно е по-важно г-н Христо Иванов да вее байряка, а дали ще има конституционна реформа най-вероятно не ги интересува, защото те нямат и предложения”, посочи Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Те се опитват да шиканират процедурата като създават тромава комисия, която изисква 2/3 мнозинство, което те нямат и накрая ще кажат „искахме многоз ама нямаме желание”, подчерта Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Дните на този главен прокурор са преброени според нас”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

От „Демократична България” обясниха, че правосъдния министър Надежда Йорданова подготвя искане за освобождаването на Иван Гешев и то ще бъде внесено във Висшия съдебен съвет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.