Премиерът даде интервю за "Събуди се"

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и на екс министърът на финансите Владислав Горанов. "За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Не казваме кой е виновен. Просто искаме да знаем, когато има свидетел, готов да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало". Това заяви в специално интервю за "Събуди се" премиерът Кирил Петков.

Петков: 20-ият в списъка ми за прокуратурата е този, на когото го предадох

Той обясни и как е започнал казусът с формирането и предаването на Прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. "Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

COVID кризата и зеления сертификат

Като най-големия успех на правителството до този момент той определи начина, по който управлява COVID вълната до този момент. "Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата", обясни министър-председателят. 

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща", коментира Петков.

Здравната комисия отхвърли отпадането на зеления сертификат

Той разкри още, че е възможно зеленият сертификат да отпадне още през април. "Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в темата за зелените сертификати. Управляваме на база данни. Когато падне заетостта на интензивните легла и няма риск за здравната система, или ако се покачи процентът на ваксинациите, сертификатът ще отпадне. Никой не иска той да остава, но трябва да сме сигурни, че няма да има негативни последици. Вълната на Омикрон преминава. Ако данните се запазят такива, ще се мисли за премахване на тази мярка. Сега сме на 600 заети интензивни легла. Паднем ли до около 100, това ще е добра граница", поясни Петков. 

Исканата оставка на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви праовсъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия съдебен съвет по-скоро”, коментира още премиерът.

За КПКОНПИ

„Надявам се, след Бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена”, поясни министър-председателят. И добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

„Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго…”, заяви Петков.

За кризата около Украйна

По тази тема според премиера, че най-лошият сценарий би бил този, за който предупреждават световни медии.

Байдън оповести дата за евентуално нахлуване на Русия в Украйна

„Има опасност от агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици - за това предупредиха различни медии. Във връзка с доставките на газ искаме, като държава, да реагираме по възможно най-добрия начин предварително”, обясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на МС за създаването на български батальон.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично. Очаквам да има и забавяне на доставките на F-16 поне с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 г. Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си”, увери Петков.

Ще загуби ли България пари от Плана за възстановяване?

Спекулации с Плана за възстановяване не би трябвало да има, категоричен е премиерът. 

„Той беше изпратен в Брюксел, имаше корекции, ние дадохме предложения за такива. Сега се обсъждат и отзивите са добри. От наша страна нищо не се забавя. Направихме и нещо много важно - заместихме парогазовата централа с възможност за слънце и батерии. Няма риск да загубим парите по Плана. Важно е обаче да ги изхарчим по най-добрия начин", обясни Петков. 

Асен Василев обясни как ще се разпределят парите от Плана за възстановяване

Метрото на София

Кирил Петков добави, че метрото е основен приоритет на управляващите. „Пари за него ще има от държавния бюджет”, добави той. 

Местни избори

Премиерът добави, че все още не се гледа в посока местните избори. „Целта ни е да потушаваме кризите една по една и да напредваме с обещанията си”, обясни той. 

Новият шеф на БНБ

Във връзка с новия шеф на БНБ Кирил Петков уточни, че в България има достатъчно хора със знания, които могат да заемат поста. Той добави, че има свой фаворит, но отказа да назове име на този етап.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.