Според тях работата им е подценявана, а дейностите – недофинансирани

Музеи и галерии в цялата страна днес останаха затворени в знак на протест. Служителите излязоха с искания за по-високи заплати. Според тях работата им е подценявана, а дейностите – недофинансирани.

В някои от градовете, като Добрич и Варна, музеите останаха затворени през целия ден. На места протестът продължи по-кратко, но исканията на служителите навсякъде са еднакви -  по-високи възнаграждения.

В момента средната работна заплата в сектора е точно 832 лева. Сред исканията са и пари за ремонти на обектите, както и достатъчно финансиране на различни културни проекти. Служителите са готови за ефективни стачни действия на 3-ти март.

КТ „Подкрепа“ призовава музеи и галерии да затворят в знак на протест

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив доц. Огнян Тодоров отчита, че основните искания са свързани с ниските средства, отделени за култура и в частност за музеиите и галериите. "Бяхме предложили увеличение на основния държавен стандарт за музеите с 50%. На заседание на МС беше взето решение за 5%", отбеляза той. 

 

 

От персонала на музея споделят, че работата им е динамична и се работи с живи животни. Така че изказването на финансовия министър, че се дават пари, за да "бършат прах" за тях е обидно.

От своя страна във Велико Търново музейни работници също недоволстват. От местния исторически музей споделят, че бюджетът за култура през 2022 г. принизява техния труд. "Всички сме висшисти, някои сме доктори, а получаваме 740 лева основна заплата", разкри Илия Вълев. 

В студиото на "Твоят ден" Кирил Бинев от федерация "Култура" заяви, че 830 лева е средната брутна заплата за музеен специалист, при 1627 лева средно за страната. "Искаме да бъдат набелязани стъпки за постепенно настигане на другите браншове. Служебните правителства бяха заложили 50% на бюджета за култура, но това беше при проектобюджета. Отношението на Асен Василев е много обидно. Искаме извинение за думите му, че "който иска и вика, няма да получи пари", сподели Бинев. По думите му хората от синдикалната организация, които са между 1800 и 2000 на брой, са искали да се съберат на протест в София и ефективно да бъдат затворени музеите, но засега натискът е удържан. "Във всички музеи ще бъдат оставени книги и плакати, за да обясним ситуацията", посочи той.

“От 14-та година до днес, ние сме увеличили 2 пъти читателите си. Увеличили сме младите читатели, с над 60%”, обясни Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека, където протестът започна не със скандирания, а с ръкопляскания и поезия. 

В Добрич, протеста на Регионалния исторически музей беше оглавен от Николета Николова – най-младият служител на обекта. Преди 5 години, едва 23-годишна, започва работа в него, като фондохранител. С амбиция да стане уредник. Днес, младата жена е прекъснала магистратурата си по специалността и е на прага да напусне и да продължи като учител: 

Заключени останаха и вратите на културните обекти във Варна. А от Музея за нова история признаха – трябват пари не само за по-високи заплати. Външната фасада, покрива, както и всички вътрешни ел инсталации на обекта спешно се нуждаят от ремонт.

Ако исканията на работещите в сектора не бъдат чути, те са готови на нов, ефективен протест на 3 март. 

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.