"Няма да има извънредна ваканция за учениците", заяви образователният министър

"Най-важното е да се повиши качеството във висшето образованието. Причините в момента да не е добро е, че не работят системите за контрол. Те трябва да се коригират", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Имаме система за акредитиране на висшите училища, имаме система за атестиране на преподавателите - и двете системи не работят. Отделно е системата за плагиатството, която е ограничена по обхват. Това казах на срещата с ректорите, че тези системи трябва да се оправят, за да се постигне много по-високо качество", допълни министър Денков

Той уточни, че автономията на университетите е по отношение на образователната и научната им дейност, но където има конкретен текст в закона, той трябва да се изпълнява от тях.

"Има редица текстове, които казват автономията е до тук, оттук-нататък държавата, която финансира държавните висши училища, има право да налага условия за контрол", допълни Денков. 

Според него стремежът е към повишаване на международната видимост на българските университети.

"Трябва да се увеличи видимостта на нашите висши учебни заведения, това е една от причината за окрупняване. Имаме и малки висши училища, които не могат да осигурят качествено образование, тук е нужно обединяване", заяви министър Денков.

МОН предлага създаване на Софийски университет по технологии, който да обедини Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище.

Денков подчерта, че технологичните университети имат своя специфика и трябва да я запазят, но могат и да си взаимодействат по общи теми в една структура.

Също така се предлага обединение на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). Те да станат Национална академия по изкуствата.

"Разбрахме се днес на срещата, че тази дискусия трябва да е на експертно ниво. Процесът да се стартира по правилен начин. Представих намеренията на министерството и поканих ректорите да се включат в него. Промените трябва да подготвим в следващите три-четири месеца, успоредно ще се обсъждат и различните варианти, най-подходящи от гледна точка на висшите училища. А няколко организации ще направят оценка на въздействието, включително и за преструктурирането. Това ще бъдат независими оценки", подчерта министър Денков. 

По въпроса дали ще има извънредна ваканция за учениците той каза, че такава няма да има, защото няма основание за това. Министърът информира, че се обсъжда учебната година да се измести с няколко дни напред и тя да започва на 5 или 7 септември.

По отношение на новия бюджет, Николай Денков смята, че е добър за образованието, но за науката би могъл да бъде по-добър.

"Но трябва да има пари срещу реформи. Ако искаме да има увеличено финансиране за ВУЗ - трябва да има и реформи", заключи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.