Разговор с проф. Веселин Методиев

Съвместният телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет „Гласът на науката“ продължава с темата „Гражданското общество по време на пандемия”.

Журналистът Лора Крумова разговаря с председателя на настоятелството на НБУ и преподавател в Департамент „История” проф. Веселин Методиев за това ограничени ли бяха правата и свободите на хората в периода на пандемията и подложена ли е на риск демокрацията заради извънредните обстоятелства, в които живеем.

„Впечатлението ми за този нов световен ред е от две явления. Първото е поведението на властта в целия свят. Имаше моменти, в които се дразнеха от болшевишкия пламък в очите на хора, които трябваше да взимат политически решения за обществата. Най-кристалният пример е г-н Борис Джонсън. „Няма такъв вирус” - каза той по телевизията. След това се разболя. После каза, че има такъв вирус и че ще въведе локдаун. След това играеше рокендрол по време на локдауна. Това е кошмар. Мерките паднаха първи, защото трябваше да даде добра новина. Това е политическа игра. Това поведение създава нестабилност - и в науката, и в обществото”, коментира проф. Методиев.

„Второто ми наблюдение е по-мъничко, събрано в българското общество, как ние хората се отнасяхме към това, че трябва да сме дисциплинирани. Това беше голямо изпитание. В началото бяхме дисциплинирани, защото бяхме страшно уплашени. След това уплахът полека-лека отмина, защото се разбра, че става въпрос за вирус, който се лекува, че трябва да се внимава. И се разпасахме”, допълни той.

По думите му у нас се е появил не този спор, който е характерен например за американското или британското общество - „за” или „против” локдаун мерките, а се е водил „наш кръчмарски разговор”.

„Мисля, че историята е един катализатор. Добрите станаха по-добри, лошите станаха по-лоши. В такава динамика човек остава верен на себе си. Това вече може да бъде отправено към темата за гражданското общество. Българското гражданско общество се сдоби с по-голямо качество на добронамерените хора и по-голямо количество на злобните”, уточни преподавателят в Департамент „История”. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.