Разговор с актрисата и преподавател по кино и театър доц. Снежина Петрова

Съвместният телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет „Гласът на науката“ продължава с темата: „Изкуство от разстояние. Как пандемията промени културата?”. Водещата на Новините на NOVA Невена Василева ще разговаря с доцент Снежина Петрова за кризите, ценностите и ролята на културата в изграждането на бъдещото общество. Осмият епизод от поредицата ще бъде излъчен в сряда (9 март) от 18:25 часа и може да бъде проследен на живо в ефира на NOVA NEWS и в социалните мрежи на Нов български университет.

„Гласът на науката“: Отражението на пандемията и на конфликта в Украйна върху икономиката и туризма

Как артистите преминават през кризата, наруши ли се връзката с публиката и от какво се вдъхновяват днес? Отговор на тези въпроси ще даде доц. Снежина Петрова – актриса, ръководител на департамент "Театър" в Нов български университет и носителка на множество награди за постижения в театралното изкуство и принос в културата.

“По време на пандемията студентите осъзнаха ценността на живото изкуство. Те имаха шанса да преоценят възможността да бъдат заедно телесно, защото театърът е телесно изкуство“, каза доц. Снежина Петрова.

“За хората на изкуството пандемията беше особено време”, споделя актрисата. Но след паднемията “се случи нещо още по-страшно- войната”.

“След тези две събития изгубих рефлекса да преценявам хората, да предположа техните вкусове и ориентации”, каза още тя. “COVID беше първият тест. Най-неочаквано хора, които не предполагах, че биха били антиваксъри- се оказаха такива. Не успях да определя кой на какво основание отива в единия или другия лагер”.

Според доц. Петрова хората са се върнали с още по-голяма страст към изкуството след пандемията и трусовете, през които театърът преминава по време на здравната криза. 

“Беше много критично около Коледа. Стана нещо обичайно да се презаверяват билети, хората да стоят с маски в залите, да спазват дистанция”, споделя актрисата.

Според Петрова са нужни реформи в културната политика, които обаче “отново ще се отложат във времето”. 

“Ако има риск за живота, ще отменяме представление - да. Въпросът е какви политики ще заработят, така че хората, които правим изкуство да имаме някаква минимална сигурност, че нашата професия ще оцелее”, заяви доц.Петрова, според която военният конфликт между Русия и Украйна ще забави тези реформи. 

“Не бях подготвена от това, което се случи. Мислих, че нашето поколение ще прескочи, та дори и следващите”, споделя актрисата. 

“Човекът трябва да се промени много същински, за да спре този процес на агресия, която избива под различни форми. Трябва да се научим от рано да осъзнаваме какво се случва в света”, каза още тя.

Снежина Петрова коментира и руските творци, засегнати от войната.

“Те ще трябва да направят някои избори, които сигурно са много трудни. Не можем да предположим каква е зависимостта на големите личности от Путин инеговата политика, но това само доказва, че артистът не трябва да бъде политически обвързан, за да може да бъде свободен в своята позиция. Ако си обвързан политически- си със запушена уста. Те ще платят цената за тази известност”, каза Петрова.

“Младостта е привилегия”, казва актрисата за своите студенти. “Това, което се случва не може да ги отчая. Те са млади и целият живот е пред тях. Те имат ясна представа за това, което се случва в света, но не изпитват отчаяние”.

“Да внимаваме с думите, защото те се превърнаха в оръжие”, призова актрисата. “Да не предизвикваме конфликти, защото планетата е взривоопасна в момента. Да правим добро и да продължим да правим изкуство, колкото и времето да опровергава тази необходимост”. 

Можете да задавате на живо своите въпроси в платформата sli.do, достъпна от телефон, таблет или компютър. След влизане в нея, трябва да изпишете #nauka и да попитате за всичко, което ви вълнува.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.