Разговор с гл. ас. д-р Росица Накова и бизнес дамата и преподавател Жулиета Серафимова

Съвместният телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет „Гласът на науката“ продължава с темата „Как пандемията беляза икономиката и туризма?”.

Журналистът Анна-Мария Конова разговаря с гл. ас. д-р Росица Накова, преподавател по маркетинг в департамент Икономика на НБУ, и бизнес дамата и преподавател Жулиета Серафимова за това кои сектори от икономиката бяха засегнати най-сериозно от пандемията и дигитализацията ли е новата реалност, към която трябва да поемат компаниите. 

"Войната косвено ще ни се отрази, инфлацията вече го показва. Очакваше се на годишна база да се укроти до 7,5%, но конфликтът в Украйна ще промени това в негативна посока", това каза гл. ас. д-р Росица Накова.

Д-р Накова сподели, че по време на пандемията българинът инвестира, но консервативно - в имоти.

"Строителството се е увеличили значително по време на здравната криза", подчерта тя.

За нея в България трябва да се ориентираме към изграждане на фотоволтаични паркове и други източници на алтернативна енергия, за да не сме толкова зависими.

Росица Накова прогнозира, че инфлацията ще продължава да расте, цената на тока също, а оттук и цените на всички продукти и услуги.

Според бизнес дамата Жулиета Серафимова туризмът няма как да не бъде повлиян от военния конфликт между Русия и Украйна. Тя припомни, че гражданите на тези две страни всяка година идват у нас да почиват, имат и имоти в България. Сега прогнози какво ще се случи до лятото не могат да се правят, смята тя.

По отношение на пандемията от COVID и отражението ѝ върху туризма Жулиета Серафимова отбеляза, че бизнесът е най-засегнат, а възстановяването ще е дълго, въпреки постепенното отпадане на мерки и ограничения.

Тя смята, че подходът у нас за справянето с пандемията, с не драстични мерки, е бил правилен, но комуникацията не е била на добро ниво.

Бизнес моделите са били адаптирани правилно от хората в туризма, отчете Жулиета Серафимова.

Предизвикателства пред туристическия сектор след периода на ограничения Жулиета Серафимова вижда във връщането на персонала, връщане на доверието у работниците, които са се ориентирали към други браншове заради несигурността. 

Можете да задавате на живо своите въпроси в платформата sli.do, достъпна от телефон, таблет или компютър. След влизане в нея, трябва да изпишат #nauka и да попитате за всичко, което ви вълнува.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.