Няма завишени нива на радиация у нас

Девети ден от войната в Украйна. Напрежението не стихва. НАТО, Европейският съюз и държавите от Г7 се събраха на спешни срещи заради кризата. Руските сили завзеха Запорожката АЕЦ, която e най-голямата атомна централа в Европа.  Пожар избухна тази нощ в административна сграда на Запорожката АЕЦ. По-късно Украйна съобщи,че централата е превзета от руските сили, а това засили страховете от евентуална радиация. Властите обаче са категорични - основание за паника няма. Москва нарече случилото се "чудовищна провокация".

Военната атака и тежките боеве продължават в много населени места. Съединените щати и Великобритания обявиха нови санкции срещу руски олигарси, а бежанската вълна вече придоби огромни мащаби. Рано тази сутрин стана ясно, че Русия е взела контрола на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, след като паднала в района ракета предизвика пожар.  Това е най-голямата атомна централа в Европа и петата в света. Според официалните данни няма изтичане на радиация. Радиационният фон е нормален, успокоиха от Международната агенция по атомна енергия. На нощни кадри от района на Запорожката атомна електроцентрала се виждат взривове, които осветяват небето и гъст дим, който се издига от мястото.

Какво представлява Запорожката атомна електроцентрала

 „Тази сграда не е част от нито един от реакторите. В тренировъчно съоръжение към реакторите избухна пожар, който беше потушен”, заяви  Рафаел Гроси, директор на МААЕ.

Заради обстрела, първоначално украинските пожарникари са успели да стигнат до мястото, но малко по-късно са успели да го изгасят. „Необходимо е незабавно затягане на санкциите срещу държава, която е ядрен терорист. Незабавно създаване на забранена за полети зона над Украйна, защото само тази мярка може да гарантира, че руснаците няма да ударят ядрена инфраструктура с ракети и бомби”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната обаче отказа да поеме каквато и да било отговорност за инцидента и хвърли вината за него на украинските власти, без да предоставя доказателства, отбелязва Би Би Си.

„Снощи на територия в района на централата, беше направен опит от страна на киевския националистически режим да извърши чудовищна провокация. На 4 март около 2 часа сутринта по време на обход на охранявана територия в близост до АЕЦ „Запорожка“, патрул на Националната гвардия беше атакуван от украинска диверсионна група”, посочи Игор Конашенков, говорител на МО на Русия.

Международната агенция по атомна енергия обяви, че пожарът не е засегнал оборудването на АЕЦ-а и няма увеличение на радиационния фон. „За щастие, няма изтичане на радиация и целостта на самите реактори не е компрометирана”, посочиха от МААЕ.

Потушиха пожара край Запорожката АЕЦ

Експерти обясниха, че атака срещу атомна електроцентрала е безпрецедентна.

"Дори няма нужда да се целят нарочно. Един снаряд или ракета може да предизвика истинска катастрофа. Реакторите имат нужда от охлаждане. Ако тази система бъде разрушена или се подпали горивото на вторичните системи, което най-често е дизел, може да се стигне до неконтролирана реакция", твърди Мария Рост, преподавател в университет в Мелбърн.

Според експерти, руските части се опитват по-скоро да спрат електроснабдяването в Украйна, отколкото да нанесат вреда на АЕЦ-а. Той се намира на около 550 километра югоизточно от Киев, на река Днепър и дава една четвърт от електричеството в Украйна.

Властите у нас също реагираха. От Агенцията за ядрено регулиране обявиха,че няма опасност за България. Няма изменение на радиационния фон у нас от началото на войната в Украйна до днес, това увериха от агенцията. Това може да видим и на този монитор тук до мен това е системата за мониторинг на гама фон в цялата страна, предава онлайн данните, стойности и цвят всичко е в зелено от един месец изменения няма. От агенцията увериха, че поддържат връзка с украинския регулатор, въпреки че централата в Запорожие в момента е под контрол на руските сили. Работниците са на място, към момента работи само един от блоковете и то на занижена мощност.

Украйна иска спешна помощ за ядрените си обекти

Военните действия в Украйна до този момент нямат никакво отражение върху радиационния фон  у нас категорични са експертите.

„Специално този пожар е много рисков, но в крайна сметка, тъй като беше извън реакторна зона не предизвика опасност от изпускане на радиация от самата АЕЦ. Но е изключително притеснително това, което наблюдаваме”, заяви Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

Въпреки че Атомната електроцентрала в Запорожие е под контрола на руските сили, държавната инспекция на Украйна за ядрено регулиране продължава да изпраща информация.

„Следим ситуацията и в момента няма никакво основание за безпокойство”, посочи доцент Цанко Бачийски - председател на Агенцията за ядрено регулиране.

Съобщение за завишение обаче е било получено  от Чернобил след разполагане на военна техника там.  Че няма причина за безпокойство са категорични  и от Националния център по радиационна защита. От началото на войната тук правят изследвания по 2 пъти седмично. Пробите и днес не показват никакви отклонения.

„В реално време измерваме в момента пробата за атмосферни отлагания. Може да видите това е абсолютно естествен радиационен фон. Хората абсолютно могат да бъдат спокойни”, категорична е Росица Тоцева – Мониторинг на облъчване на населението, НЦРРЗ.

Затова експертите са категорични, че в никакъв случай не бива да се прибягва към превантивна употреба на йод.

„Има информация ,че започват да купуват от аптеките,  в момента няма никаква нужда да се пие йод. Самите таблетки калиев йодит не се продават в аптеките. Те се осигуряват на държавно ниво чрез планове”, заяви доц. Жана Джунова- директор НЦРРЗ.

Йодните таблетки са крайна мярка и при необходимост от приемане ще получим информация от системата за ранно реагиране и медиите. А завишение на радиационния фон може да бъде отчетено от системите веднага.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.