Вижте някои факти за нея

Руски танкове стреляха днес по Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, която е най-голямата в Европа, предаде Франс прес. Последва пожар, който породи опасения, че може да се стигне до голяма авария. Нападението не засегна нито една жизненоважна инсталация на централата. Украинските власти и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заявиха, че сигурността на централата не е засегната.

Ето някои факти за съоръжението:

Запорожката АЕЦ се намира в Южна Украйна, на река Днепър и на 525 км от Чернобил. Става дума за най-голямата ядрена електростанция в Европа с производствен капацитет от близо 6000 мегавата - достатъчно за захранването с електричество на около четири милиона домакинства.

Изграждането на първия й реактор започва през 1979 г., когато Украйна е част от Съветския съюз. Централата е открита през 1985 г. и днес разполага с шест съветски реактора тип ВВЕР-1000, последният от които започва да работи през 1995 г.

Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака (ВИДЕО)

Тези реактори са с годност между 40 и 60 години, като с напредъка на технологиите има възможност животът им да се окаже дори по-дълъг.

Замисълът за този тип реактори, при които се използва вода под налягане и които се смятат за едни от най-сигурните, е заимстван от този за реакторите в ядрените подводници и се различава от концепцията на реакторите в Чернобил.

Балаковската АЕЦ, разположена на Волга в Южна Русия, и АЕЦ "Козлодуй" на река Дунав в България, са снабдени със сходна технология. Начинът на производство, който е възприет при този тип реактори, позволява поддържането на по-ниски нива на радиация за персонала на атомните централи.

Руснаците са овладели контрола над Запорожката АЕЦ

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата от четирите действащи АЕЦ в Украйна, които заедно генерират около половината от електричеството в страната, отбелязва Ройтерс. 

Запорожката АЕЦ е от стратегическа важност за Русия, тъй като се намира на около 200 км от Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 г.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БТА