Д-р Оля Шпортко разказва за себе си и конфликта в родината си

За войната през очите на един лекар ще говорим днес. Мой гост е една изключителна млада жена-избрала най-тежката специалност в медицината. В "Пулс" д-р Оля Шпортко от "Александровска" болница разказва, че е родена в Харков. Наричат го "град на студенти". Живее там 22 години.

"Родителите ми са живели цял живот в Украйна, но бащата на майка ми е българин. Майка ми учеше български език онлайн, тя първа тръгна към България, после и баща ми. Заживяхме в София. Българи ни помогнаха", спомня си тя. И допълва, че след 4ти курс се прехвърля в СУ.

"Мислех да отида в САЩ или в Англия, но когато завърших ми се искаше да почна работа, а такъв вариант имах в София. От май 2018 г. работя в "Александровска", разкрива д-р Шпортко.

По нейните думи здравеопазването в Украйна е организирано без централизирана система, цялото лечение е безплатно. А от 2016 г. има реформа за прехвърляне на обикновени терапевти към общопрактикуващи лекари. Информира се за ситуацията в родината си от свои близки, а повечето от тях са в бомбоубежища. "Много болници вече приемат само пострадали от войната. Има голям недостиг от медикаменти и медицински консумативи. Напускането на страната е много трудно, почти няма пътища, а пътуването е много опасно", споделя медикът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.