За първи път във вторник успешно бяха евакуирани хора от зоните на боеве

Каква е обстановката в Украйна две седмици след началото на атаките – за „Здравей, България” разказват жители на различни градове в страната.

Дора Костова е бесарабска българка, редактор на българския вестник „Роден край” в Одеса. След избухването на конфликта в Украйна тя се е преместила да живее в родното си село на около 150 км от Одеса, където казва, че е спокойно, но обстрелите срещу близките градове се чуват.

Голяма трагедия и жестокост - така тя определя случващото се в страната й. „Тежко ми е да напусна Украйна, чувствам, че тук съм нужна”, споделя Костова.

Дмитрий Петков е българин, който живее в Одеса. „Нощта в града премина спокойно. Нямаше въздушна тревога”, каза той.

Руските военни са забавили темпото на действията си

„Хората разказват, че руските войски нямат мотивация и хъс да воюват. Много от тях се предават”, разказа Петър Занчев, който живее близо до границата с Румъния и Молдова.

„Мисля, че има някакво разочарование от действията на НАТО и ЕС”, каза още той.

Занчев потвърди, че е чувал истории за това, че руските сили не разрешават хуманитарни помощи да стигат до районите, за които са предназначени.

Наталия Саввон е от град Бердянск. Газта там е спряна заради повреда в централния газопровод край Мариупол. Хората живеят на студено – в нейното жилище температурата била около 19 градуса.

„Военни тук има много, но няма тежка военна техника. Всеки ден има мирни протести. Иначе градът е спокоен. Мародери също има – крадат леки коли”, разказва Наталия.

По думите й руските военни сили са овладели местното радио и сега пропагандират руски мир. Тя разказва, че в момента не могат да бъдат евакуирани, защото са на фронта и биха ги разстреляли, ако се опитат да напуснат града.

„Няма зелени коридори тук. Хората се качват в автобуси, руснаците ги обстрелват и автобусите се връщат в града”, разказва през сълзи Саввон.

Мартин Георгиев, специалният пратеник на NOVA в Украйна, разкри какво всъщност означава буквата “Z”, която изписват поддръжниците на руската инвазия. Това е знак, който обозначава западното подразделение на руските войски.

СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

В Одеса са се чули няколко взрива снощи. През 5 км има КПП-та на влизане в черноморския град. Според местните хора първо Мариупол ще бъде превзет.

Марина Лозовенко е бесарабска българка, член на Градския съвет на Одеса и строителен предприемач.

„Сега в Одеса е спокойно, но през нощта получихме съобщение, че днес ще има бомбардировки с крилати ракети”, каза Лозовенко.

Още от разказите от Украйна гледайте във видеоматериалите.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.