Разговор с Юлиян Петров от КТ "Подкрепа" и Пламена Николова от "Национална мрежа за деца"

Разногласия за старта на учебната година. 73% от родителите застават срещу идеята за по-ранно начало.

Учениците също са против. Между директори и учители обаче има разминаване в позициите. Трябва ли да догоним европейските стандарти и именно в продължителността на учебната година и ваканциите ли ще се изразява това?

"Българските деца не учат по-малко от европейските като продължителност. В статистиката сме над средата. Коледната ваканция ни е най-малка, сравнено с Европа. Не трябва да се забравя, че учебен материал, който при нас се учи в 5 клас, в Европа се преподава в 8 клас", това каза в "Социална мрежа" Юлиян Петров от КТ "Подкрепа".

Относно съдържанието на учебния материал синдикалистът припомни, че вече от десетина години се говори за намаляване трудността и академичността му, а в момента се формира група, която да работи изключително в тази посока.

"Съпротивата на родителити бе предизвикана от начина, по който бе представена идеята за промяна началната дата на учебната година. Родителите искат повече качество в обучението, а не безсмислени според тях смени на дати", каза Пламена Николова от "Национална мрежа за деца".

Според нея проблемът на нашата учебна година не е в продължителността, а в разпределянето на времето в нея.

"Ако искаме да увеличаваме учебното време, както и ефикасността на обучението, това може да се случи и в настоящата програма. Не е нужно да  се променя краят и началото на учебната година", убедена е Николова.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.