Той е разположен във фоайето на столичната Централна гара

Кризисен център за бежанци от Украйна заработи във фоайето на централната жп гара в София. Там вече са разположени легла, за да посрещат бягащите от войната.

Юлия бяга от Киев с майка си и дъщеря си. Прекарват няколко дни в Русе, а днес пристигнаха с влак до София, откъдето ще им е по-лесно да излетят към друга страна. Това е причината да не кандидатстват за закрила у нас.

„Нямаше как да останем повече в Украйна - убиват се деца, майки, мирни граждани. Засега ще останем в България до неделя. След това е възможно да се преместим надалеч - в друга държава, където имаме познати”, обясни тя.

Около 50 украинци вече са преминали през кризисния център на гарата. Повечето прекарват вътре само  няколко часа, казват от БЧК. „Уреждаме купуването на самолетни билети. Една част обявиха, че пътуват за други държави и останаха да пренощуват тук”, посочи Петранка Недялкова от Червения кръст.

Киев: Предприехме контранастъпление в няколко района

Независимо дали ще останат в София, или ще отпътуват, всички украинци са тествани за коронавирус още щом пристигнат на гарата. Едно семейство вече е карантинирано заради положителна проба.

„На около 500 метра от тук - със съдействието на гарата, имаме вече цял етаж от една сграда, където подготвяме карантинно отделение”, обясни областният управител на София Иван Кючуков.

За украинците, които пожелаят трайно да се установят в София, ще се предоставят общински бази. „Ние винаги поддържаме една малка възможност при нужда, при аварии и бедствия, да можем да настаняваме хора. Местата са около 130, заети са 50% от тях до момента”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

Подалите до момента молба за международен статут, даващ право на подслон и храна, са само 500 души, заявиха от Агенцията за бежанците. Оттам проверяват сигнали, свързани с дезинформация на украинските граждани още на границата.

„Това за пръв път го чух от колегите във Варна, че имало хора, идващи от някъде, които са информирали, че някой им казал, че ако се регистрират независимо за каква закрила, след като са им обяснявани правата, ще им вземат жилищата в Украйна и няма да могат да се върнат”, обясни Петя Първанова. 

Украинските граждани със статут на временна или международна закрила няма да бъдат настанявани в центровете за мигранти от Сирия и Афганистан, допълниха от агенцията. Заради различия в етническата и религиозната принадлежност.

От БЧК призовават хората да продължат да даряват, тъй като почти всичко, което се предоставя на украинските бежанци, е именно от дарения.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.