От държавното обвинение посочиха примери, в които според тях депутати и министри давали неверни оценки за дейността им

Отново сблъсък прокуратура - законодателна и изпълнителна власт. На специален брифинг от държавното обвинение посочиха 15 примера, в които според тях депутати и министри давали неверни оценки за дейността им.

Разследването „Барселонагейт”, досъдебното производство срещу министъра на финансите Асен Василев, разпитът на Васил Божков и закриването на спецправосъдието са само част от 15 случая, за които прокуратурата твърди, че е дала на обществото навременна и подробна информация. От там не разбирар защо по думите им политиците продължават да правят „манипулативни изказвания и твърдения за тях”. Всичко това според прокуратурата не само нарушава разделението на властите, но и принципа за върховенството на закона. От Министерския съвет не само не се съгласиха с тези твърдения, но и напомниха, че освен да разследва, прокуратурата е длъжна да се отчете какво е свършила.

Прокуратурата: Системно се нарушават принципите на върховенството на закона (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изказванията, засегнали прокуратурата и уронващи според тях престижа на цялата съдебна власт, са от 15 до 27 март тази година.

„Атаките срещу прокуратурата и отделни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване и съществено затрудняване на ежедневната работа и използването й в противоречие с българското законодателство и нелигитимни политически цели”, заяви зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.

Единен отговор от името на засегнатите дойде от кабинета. „В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие”, каза Лена Бориславова - говорител на МС.

От обвинението цитираха и конкретни изказвания на политици у нас. „Бойко Рашков - министър на вътрешните работи. Цитат: „Няма пречка Божков да бъде разпитан от Дубай с видеоконферентна връзка”. Край на цитата”, посочи Десислава Пиронева.

„Той определи като професионален гаф по-рано изказаното твърдение на ръководителя на Специализираната прокуратура, че бизнесменът не може да бъде  разпитан онлайн”, добави тя.

„Владислав Горанов - бивш министър на финансите. Цитат: „И според мен той върна жеста на Гешев, заради това, че Гешев не го преследва заради документ с невярно съдържание”. Край на цитата. Както вече беше казано  - главният прокурор не осъществява действия спрямо конкретни лица и не инициира реализиране на наказателна отговорност”, продължи Пиронева.

Бориславова: Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка

От кабинета реагираха остро на твърденията за манипулативни изказвания,  зад които стояло непознаване на Конституцията и законите у нас. „Не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Българската изпълнителна власт ще продължи да работи усилено. Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налага чрез такива писма”, заяви Лена Бориславова.

„В Конституцията на Република България ясно са разграничени правомощията на изпълнителната и съдебната власт. И една от целите на разделението е да бъде изключено овладяването и контрол на изпълнителната власт над съдебната”, посочи Десислава Пиронева.

От кабинета за пореден път подчертаха, че евросредствата по Плана за устойчивост се бавят заради нереформираната българска прокуратура. От обвинението категорично отричат и отново го определиха като пряка намеса в независимата съдебна система.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.