Ако прокуратурата има стари навици, да не ни ги налага, призова говорителят на кабинета

В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Това каза началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет.

„Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура”, добави тя.

Прокуратурата: Системно се нарушават принципите на върховенството на закона (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бориславова отчете, че правителството за 100 дни вече е напът успешно да закрие и да приеме на второ четене закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата. В ход е внасяне на законопроект за реформа на КПКОНПИ.

„Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин и също така с Министерство на правосъдието сме напът да качим за обществено обсъждане законопроект, който ще позволи ефективно разследване и независимо такова в полза на Европейската прокуратура”, подчерта началникът на кабинета.

Бориславова посочи, че будят удивление „редица факти и поведение на прокуратурата. Като пример посочи, че на обвинението му е отнело повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция.

„В същото време, за по-малко от два часа, българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял”, категорична е тя.

 

 

Според нея също така недоумение будела и поканата от Специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от лица, политически личности, които те могат да разследват. 

„Искам много ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван. Не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото тя пожелае, ако има достатъчно данни”, подчерта Бориславова. 

Тя уточни, че именно зад тази политика застават като изпълнителна власт и допълни: „Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налагат”.

От името на изпълнителната власт Бориславова изрази надежда, че българската прокуратура ще започне да работи ефективно, в рамките на своите конституционни правомощия, които „започва да осъзнава”.

„Както и че ще покаже на българското общество не само пресконференции, но ще отчита и действия, и резултати. Искрено вярвам, че тя ще посвети работата си поне равномерно между това да дава пресконференции и да разследва истински престъпления”, добави тя.

Ръководителят на Спецпрокуратурата с писмо до Никола Минчев и Кирил Петков

По думите ѝ прокуратурата не бива да забравя, че според основния принцип за разделение на властите, освен независима, тя дължи и отчетност на българския народ. „Когато проумее това, може би наистина ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество”, завърши изказването си Бориславова.  

Припомняме, че по-рано днес ръководството на прокуратурата представи позиция във връзка със „системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власти“.

В Министерството на правосъдието Бориславова обяви, че функционират около 100 работни групи, като някои от тях се срещат два пъти седмично. Те работят по реформи, свързани с изменение на Закона за съдебната власт, ограничаване правомощията на главния прокурор в рамките на конституционно заложените му функции, за изработване на механизъм за контрол над него, както и промени в Наказателния кодекс.

От утре ще започне да функционира специална подстраница към тази на Министерския съвет, на която ще се информира за законодателната дейност, случваща се в Министерството на правосъдието, за това как граждани могат да подават най-лесно сигнали до Европейската прокуратура, както и актуални новини във връзка с действията на другите органи на изпълнителната власт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.