Повечето здравни мерки отпадат

Официално - край на извънредната епидемична обстановка в страната. Отпада задължителното носене на маски в магазини, обществени сгради, училища и градски транспорт.

Вече няма изискване за спазване на физическа дистанция, няма и ограничение в броя на хората, които могат да се събират на едно място. Заведения, молове и театри работят без ограничение в капацитета. Отпада и препоръчителната работа от вкъщи. Остава в сила граничният здравен контрол и карантината - при заразени тя е 10 дни, а при контактни - 7.

COVID-19: 193 хоспитализирани пациенти за последното денонощие

Виктор е сред българите, за които отпадането на мерките е облекчение. „Много съм щастлив. Мога да вляза в магазин да си пазарувам свободно, без охраната да ми прави забележки, че нямам маска и аз да се крия”, казва той. 

Не само в магазина, но и в метрото Виктор влиза без маска. „С тия маски ние направо се задушаваме. Който си прецени да си носи маска, ако иска да му се запарва муцуната”, добавя още. 

И все пак - повечето от пътниците в метрото бяха с маски и днес. Като медицинската сестра в COVID отделение Виолета Филипова. По думите й все още има риск, затова избира да слага маска. 

За разлика от метрото, в моловете преобладаваха посетителите без маски. 

„Хората са много разредени, не е така на гъсто, както в градския транспорт и е доста по-добре. Чувстваме се прекрасно без маски”, коментира Даниела. 

Дори и да са сред малкото с маски в мола, Паула и синът й, казват, че също се радват, че вече няма ограничения. „Отделихме си ден един за друг, така си го отпразнувахме”, споделя тя. 

Главният държавен здравен инспектор напомни, че краят на извънредната обстановка не е край на коронавируса. 

„Виждам настройката на хората - тя е емоционална. Всеки желае да се върне към нормалното, само че не е така. Вирусът продължава да циркулира. Фактът, че имаме по близо 1500-2000 случая дневно, ни показва, че пандемията е тук”, коментира доц. Ангел Кунчев. 

Доц. Кунчев обясни и по какви критерии директорите на РЗИ-та ще могат отново да налагат някои мерки.

„Това е заболеваемостта и натовареността на здравната система - и за обикновени легла, и за интензивни”, уточни той. 

Именно в болниците маските остават "силно препоръчителни", допълни Кунчев. 
Някои болници вече промениха вътрешния си правилник и направиха маските задължителни. 

„Решението на ръководството на лечебното заведение е да се ползват маски при работа в болницата и също при посещение на близките на пациентите”, казва д-р Дина Тонева. 

Не липсваха обаче и хора без маски. 

Психотерапевти прогнозират разделение на обществото на два  лагера. 

„Ще има много хора, които ще продължат да бъдат много бдителни и да ходят с маски на обществени места, защото са нащрек. И други, които съвсем естествено и бързо ще свикнат с това, че вече нямаме задължението да се предпазваме официално”, смята Ирина Лазарова. 

Според експертите най-големи ще бъдат промените за хората, работили дълго време от вкъщи.  

„Те се чувстваха много комфортно през тези две години и връщането обратно за тях ще бъде стресово. Обратно - други хора, които изпитваха доста силен дискомфорт от стоенето вкъщи и невъзможността да направят разграничение между личния и професионалния живот, сега ще бъдат облекчени”, допълва тя. 

Част от хората твърдят, че връщането към нормалното ще е бързо. Прогнозата на здравните власти е, че скоро е възможен нов лек пик на заразата у нас. 

„Това, което в момента се случва в Западна Европа е възможно да дойде в по-мек вариант. Не да е пълноценна, голяма вълна с тази огромна заболеваемост, която познаваме - с пълнене на отделения и болници - не мисля, че ще се стигне до там”, каза още Кунчев. 

Евентуална нова голяма вълна можело да има чак през есента.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.