Украинският президент заяви, че действията на Русия правят преговорите много трудни

Заради обвиненията за извършени военни престъпления, Западът готви нови санкции срещу Русия. Редица държави, сред които Германия, Франция, Италия и Дания, вече изгониха руски дипломати, а украинският президент заяви, че действията на Москва правят преговорите много трудни.

Гняв и призиви руският президент Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления „Видяхме ужасяващи кадри от Буча и други райони, от които руските военни са се оттеглили неотдавна. Тези зверства не могат и няма да бъдат оставени без последствия”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съединените щати поискаха Русия да бъде изключена от Съвета по правата на човека на ООН. Президентът Джо Байдън предупреди, че готви още санкции срещу Москва. „Може би си спомняте, че бях критикуван, защото нарекох Путин военнопрестъпник. Истината е, че видяхте какво се случи в Буча. Това оправдава думите ми. Той е военнопрестъпник”, каза той.

Продължават острите реакции след сигналите за военни престъпления в Украйна

Кадрите на убити 20 души на улица в Буча бяха разпространени в края на миналата седмица. Кметът на украинския град допусна, че в масов гроб вероятно има 300 жертви. „Русия никога няма да получи прошка, нито на небето, нито на Земята”, категоричен бе Анатоли Федорук

Русия нарече фалшиви твърденията, че нейни войници са убивали цивилни в Буча. „Ние ще разобличаваме такива фалшификати, както в началото на март разобличихме ситуацията, която се опитаха да представят в родилния дом в Мариупол. Руските въоръжени сили в рамките на преконфигурацията на своето присъствие още на 30-ти март напуснаха района на Буча”, заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид пред Съвета за сигурност на ООН. „Вчера се завърнах от град Буча край Киев, който наскоро беше освободен от руските войски. Няма нито едно престъпление, което те не са извършили там. Руските военни са търсили и умишлено избивали всеки един, който защитава нашата страна”, каза той.

Зеленски: Клането в Буча е само един от примерите за това, което Русия прави през последните 41 дни

Русия отново отрече обвиненията във военни престъпления и се защити яростно в Съвета за сигурност, където има право на вето.

Постоянният руски представител в ООН Василий Небензя заяви, че няма доказателства от свидетели. Обръщайки се директно към украинския президент Володимир Зеленски, който говори минути преди това пред Съвета чрез видеовръзка, Небензя каза, че Москва оставя „на вашата съвест необоснованите обвинения срещу руските военни, които не са потвърдени от нито един очевидец”. Посланикът на Русия в ООН посочи още, че 600 000 души доброволно са се евакуирали в Русия по време на конфликта в Украйна, отхвърляйки твърденията на Киев за масови депортации. Според него има големи несъответствия във версията на Киев и Запада за събитията в Буча.

Русия отрече твърденията на Зеленски, нямало доказателства

На този фон Европейската комисия предложи налагането на нови санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Брюксел смята да забрани покупката на руски въглища, както и да не позволява на руски кораби да влизат в пристанищата на държавите от Европейския съюз.

Новите мерки предвиждат още забрана на вноса на петрол и въглища от Русия, чиято стойност е 4 милиарда евро годишно. Брюксел ще поиска пълна забрана на транзакциите с четири ключови банки, включително ВТБ - четвъртата най-голяма в Русия. Руски кораби няма да могат да акостират в пристанищата на Евросъюза, с изключение на тези, които превозват земеделски и хранителни продукти, хуманитарна помощ и суровини за енергетиката. Блокът ще забрани вноса на дървен материал и цимент от Русия, както и износа на квантови компютри, полупроводници и оборудване за машини.

Фон дер Лайен представи предложение за нови санкции срещу Русия

Междувременно Украйна обвини руските сили, че са обстрелвали Николаев със забранени от Женевската конвенция касетъчни боеприпаси. Ударени са били жилищни блокове и детската болница в града. Продължава руският въздушен и артилерийски обстрел на Харков на север и Мариупол на юг.

Русия е прeпозиционирала около две трети от армията, която беше разположена в района на Киев, смятат от Пентагона. След като не е успяла да постигне бърза победа във войната или да завземе столицата Киев, Русия е насочила вниманието си към отцепническите региони в Източна Украйна.

„Всичко показва, че Русия ще се стреми да обгради и победи украинските сили в Източна Украйна. Предполагаме, че руските командири сега извършват преместване от Северна Украйна към региона около Донбас в Източна Украйна”, заяви Джейк Съливан - съветник по националната сигурност на САЩ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също смята, че прегрупирането на руските войски е с цел нова офанзива в Донбас. „Виждаме значително изтегляне на войските далеч от Киев, за да се прегрупират, превъоръжат и презапасят. Техният фокус се мести на изток. Това е критична фаза на войната”, каза той.

Столтенберг: Русия планира да превземе целия Донбас

На този фон, кметът на Киев Виталий Кличко призова европейските лидери да прекратят всякакви търговски отношения с Москва.

„Всяко евро, всеки цент, който получавате или изпращате на Русия, е покрит с кръв. Това са кървави пари и тази кръв е украинска. Кръвта на украинския народ. Руснаците получават тези пари и те не ги инвестират в икономиката или в населението, инвестират ги в армията си”, посочи той.

Украинските власти твърдят, че повече от 18 хиляди руски войници са били убити от началото на инвазията. Според Киев, Русия е изгубила над 650 танка, 150 военни самолета и почти 2 хиляди бронирани машини. Русия отрича такива загуби и на свой ред показа 267 украински морски пехотинци, които са се предали на руските части в Мариупол.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.