Това беше позицията на постоянния руски представител в ООН Василий Небенз

Постоянният руски представител в ООН Василий Небензя отхвърли в Съвета за сигурност твърденията, че руските войски са извършили зверства в Украйна, заявявайки, че няма доказателства от свидетели.

Столтенберг: Русия планира да превземе целия Донбас

Обръщайки се директно към украинския президент Володимир Зеленски, който говори минути преди това пред Съвета чрез видеовръзка, Небензя каза, че Москва оставя „на вашата съвест необоснованите обвинения срещу руските военни, които не са потвърдени от нито един очевидец“, предаде АФП. Посланикът на Русия в ООН посочи още, че 600 000 души доброволно са се евакуирали в Русия по време на конфликта в Украйна, отхвърляйки твърденията на Киев за масови депортации. Според него има големи несъответствия във версията на Киев и Запада за събитията в Буча.

„Стотици хора са готови да свидетелстват за престъпленията на неонацистите в Украйна”, каза Небензя.

Зеленски: Клането в Буча е само един от примерите за това, което Русия прави през последните 41 дни

Украйна възнамеряваше да реши проблема в Донбас с военни средства през март, цитира го на свой ред ТАСС. По думите му снарядите гърмят, „защото, за съжаление, нямаше друг начин да се установи мир в Донбас, след като вие и вашите подчинени категорично отказахте да спазвате споразуменията от Минск, като се подготвихте за решаване на проблема с Донбас чрез военни средства през март”.

Небензя добави, че Западът ще се опита да удължи конфликта в Украйна, като доставя оръжие на Киев.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС