По думите му Русия трябва да бъде изправена пред международен трибунал

"Клането в Буча е само един от многото примери за това, което Русия прави през последните 41 дни. Светът тепърва ще научи цялата истина, тъй като руските военни открито плячкосват селата, които са завзели”. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеобръщение, излъчено на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Зеленски пред румънския парламент: Трябва заедно да спрем хората, които искат геноцид в Европа

Той продължава да настоява, че Русия трябва да понесе отговорност, заявявайки, че тя трябва да бъде изправена пред международен трибунал, подобен на този на процесите в Нюрнберг след Втората световна война, съобщава Би Би Си.

Зеленски прикани ООН да действа незабавно срещу военните престъпления, извършени от Русия в неговата страна. В противен случай, по думите му, ООН трябва просто да прекрати работа. Той призова освен това Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, в който тя е един от петте постоянни членове, както и да бъде извършена реформа на системата на ООН, за да може "правото на вето да не значи право на умиране".

"Сега ние имаме нужда от решения на Съвета на сигурност за мира в Украйна. Ако не знаете как да вземете тези решения, вие можете да направите две неща. Или да изключите Русия от Съвета за сигурност в качеството й на агресор и заради това, че тя е в основата на войната, за да не блокира тя решенията, касаещи нейната собствена агресия. И после да направите всичко, което ние можем да направим, за да настъпи мир", призова Зеленски. "Или другата опция е да покажете, моля ви, че ние можем да се реформираме или променим. Ако няма алтернатива и вариант, следващият ще бъде вие да се разпуснете всички заедно", каза Зеленски, цитиран от БТА.

Продължават острите реакции след сигналите за военни престъпления в Украйна

Пред Съвета за сигурност Зеленски показа и видео с много "сурови" кадри на убити в Украйна хора. "Това са ужасяващи кадри", заяви британската постоянна представителка в ООН. Тя каза, че е потресена от тях.

Накрая Зеленски заяви: "Спрете руската агресия".

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.