Обсъжданията продължиха над осем часа

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше одобрена с 12 гласа "за" и 5 "против" в комисията.  

Темата за закриването на специализираните съд и прокуратура и днес разпали страстите. И то още преди да е започнала парламентарната комисия.

„Ние казахме, че закриваме и го закрихме на първо четене. Въпросът е по-скоро технически и по-скоро е да доизчистим разпоредбите и да ги направим да работят текстовете да бъдат спокойни съдиите и прокурорите и нито едно дело да не бъде прекратено”, заяви Ива Митева от ИТН.

„Една структура, която беше създадена, като политически инструмент и донесе много така дискредитация на българското правосъдие да бъде премахната”, посочи Христо Иванов от ДБ.

Главният прокурор напусна заседанието на ВСС, на което се обсъждаше процедурата по отстраняването му, и дойде в парламента да защити Спецправосъдието.

„Ръководството на прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат значение аргументите още по-малко юридическите аргументи и фактите, и зад които седят надявам се не, единствено и само интересите на това което Вие наричате олигархия и мафия”, категоричен е главният прокурор Иван Гешев.

Напрежението се пренесе в самата комисия. където освен депутати, присъстваха членове на ВСС, адвокати и съдии.

„Наистина ли смятате, че по този начин правосъдието  ще стане справедливо и по бързо”, попита Дани Каназирева от ГЕРБ. И доипълни: „Това не е съдебна реформа. Не е ново. Връщате старото и няма как да очакваме резултати”.

„Не е така - кажете пример за едно дело, което е решено в срок”, попита от своя страна Димитър Гочев от ПП. 

Депутатите спориха дълго за поправка в закона, която определя колко съдии най-много може да бъдат преназначени в съдилищата след евентуалното закриване на специализираните структури.

„Само ВСС има право да прецени колко щатни бройки са нужни”, посочи Георги Ушев - председател Апелативен специализиран съд.

„Говорим за съдии с доста години практика. И ще бъде изпратен в друг район, където натовареността не е голяма. Не е ли безумно за един колега да не използваме неговата експертиза като съдия”, попита Петър Петров от „Възраждане”.

След като в ход бяха направени няколко промени, предложението беше прието. След като в предишните два парламента не се стигна до финализиране на идеята за закриване на спец правосъдието, то сега има голяма вероятност проектът за промени в Закона за съдебната власт  да влезе за второ четене в пленарната зала още тази седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР