Това заяви здравният министър след подписването на анекс към Националния рамков договор

Повече пари за здраве и финансиране на медицинските дейности, обяви здравния министър Асена Сербезова.

В Анекса към националния рамков договор са разписани над 600 млн.лв.

С новата сметка доходите на личните лекари се увеличават средно с 38%, а парите за извънболничната помощ скачат с 31 на сто. 

Синдикат "Защита" отново на протест за заплатите на медиците

Д-р Николай Колев е личен лекар на около 2000 души в Хасково. Близо 50% от тях са отишли  на профилактичен преглед.

“Всяко едно заболяване в началния си етап или тогава, когато няма клинична изява е много по-лесно за лекуване, за разлика от тогава, когато напредне и тръгне със симптоми”, казва д-р Колев. 

От месец май личните лекари, които успеят да прегледат над 60% от пациентите си профилактично - ще получат от държавата - 26 лв на преглед. Тези, които достигнат обхват между 46% и 60% ще вземат 25 лв, а под 46% - 20 лв. Потребителските такси не се променят. 

По данни на Здравната каса  36% от хората над 18-годишна възраст в страната са посетили джипито си за профилактичен преглед през миналата година. Най-много са в Пловдивско, а най- малко в Силистра. 

А санкциите за тези, които не ходят на профилактичен преглед са 50лв, обясни управителят на НЗОК Петър Салчев. 

Драстично се увеличат, както броят на направленията, така и вида на изследванията. А скокът при клиничните пътеки в болниците ще бъде средно с 25 на сто.

“От 1 май до август лечебните заведения трябва да осигурят заплати на персонала - 2000 лв на лекар, 1500 лв на сестра, 910 лв на санитар, ако след първи август не успеят да изпълнят изискванията, тогава те ще работя пак с увеличени цени, но с 15%”, каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС. 

“За тези болници, които нямат възможност да го постигнат, очертава се това да са най-вече общинските болници, ще предложим разработване на методика за дофинасиране”, поясни зам-,министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев. 

Предвижда се скоро всеки пациент да може да провери електронно здравното си досие.

Промяната на здравната система е в ход”, заяви здравния министър проф. Асена сербезова и допълни, че “ през 2022 година ще се влеят 604млн  повече средства в помощ на пациентите и медицинските специалисти, които се грижат за тях”. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.