Здравните работници издигнаха палатков лагер пред Министерство на здравеопазването

Протест на синдикати от сектор здравеопазване. Те разпънаха палатка пред ресорното министерство в знак на недоволство от неизпълненото обещание за по-високи заплати за лекари, сестри и санитари. Очаква се и анекс към Националния рамков договор, с който цените на клиничните пътеки да скочат,  а оттам нагоре да тръгнат и заплатите. Общински болници обаче са против.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ТУК.

След по-малко от месец на пауза  синдикат „Защита” възстанови протестите си с искане за достойно заплащане.

 „Г-н Петков ясно и категорично каза: „Бъдете спокойни – 1500 лв на медицинска сестра, 2000 лева на лекар”. Той приятно ни изненада, но уви, явно беше с лека ръка, защото не е мислил да ги дава изобщо”, коментира д-р Адриан Симеонов.  

 „Ние се борим да не ни се намалят възнагражденията в момента, а не да ни се увеличат”, допълни д-р Самуил Кътов.

Договореният по-рано този месец ръст в заплатите – на 900 лева за санитари, 1500 за сестри и поне 2000 лева за лекари – ще бъде обвързан с ръст в цените на клиничните пътеки.

От НЗОК обясниха, че увеличението средно ще е 25%

За някои лечебни заведения обаче това увеличение няма да е достатъчно, за да вдигнат заплатите на персонала до обещаните нива. А за общинските болници с по-малък бюджет това ще е равно на фалит.

 

 

„Това, че цените на клиничните пътеки са по-високи, няма да доведе до по-висок приход в касата на болницата. Ако искаме да постигнем желаните 900 – 1500 и 2000 лева, трябва да се увеличи бюджетът на болницата с поне 120 хиляди лева допълнителни. Увеличаваме ли заплатите – не се ли увеличава общото количество пари, които болницата има право да заработи – резултатът ще бъде фалит до няколко месеца”, смята проф. Петър Петров от МБАЛ „Св. Мина” в  Пловдив.  

„Единственото, което има риск, е възнагражденията в общинските болници да останат по-ниски, но няма риск от фалит”, допълниха от НЗОК.

Болниците, които не вдигнат заплатите до обещаните нива в срок до 1 август, ще получат по-малко увеличение на парите по клинични пътеки.

„Вместо 25 ще е 15% средно увеличение”, уточниха от здравната каса.

Тези условия са предварително уговорени, и все пак – до края на седмицата от лекарския съюз трябва формално да ги одобрят.

Докато всички тези въпроси се изяснят – палатката пред здравното министерство остава там. А синдикалистите се готвят и за национален протест на 12 май.

 „Предвиждаме най-различни варианти, ако няма чуваемост – лекарите са решили да започнат и ефективна гладна стачка, протести по място, блокиране на кръстовища и на магистрали”, заяви председателят на синдикат „Защита” Красимир Митов.

 

 

За "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Адриан Симеонов заяви, че подписаният на 12 април Колективен трудов договор с обещание за стартови заплати от 1 500 лева отново е бил с препоръчителен характер.

"Там има клауза, в която е написано ясно и точно, че тези хубави неща ще се случат, само и единствено ако има средства", отбеляза той.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.