Компромисният вариант обедини всички, дори опозицията

Тази седмица депутатите гласуваха може би най-важното и противоречиво решение от началото на мандата си - военната помощ за Украйна. Бъдещето на коалицията беше заложено именно на това гласуване.

Компромисният вариант в крайна сметка обедини всички, дори опозицията. Против бяха само от „Възраждане” и трима депутати от управляващите. Защо и кои са те разказва Евгений Генчев в „Срещу течението”.

„Аз съм коалиционен партньор в парламентарната група на „БСП за България” и съм представител на АБВ. Ние от самото начало на така наречената военна операция ясно заявихме, че единственият възможен вариант за решаване на проблема и за излизане от кризата е дипломатическият. Не беше обяснено точно - всъщност ние даряваме, каквото и да е било - откъде ще дойдат парите”, попита депутатът Владимир Маринов от „БСП за България”. 

Минчев за военната помощ: Приехме решение, около което всички в коалицията да се обединят

По думите му е 100% ясно, че България дарява нещо. „Ремонтът ще е за сметка на държавния бюджет. Ясно е записано в решението. Едно ремонтирано военно съоръжение и върнато обратно в Украйна. Какво означава това? На практика това е същата тази помощ. Аз не съм на контра, по-скоро съм потвърдил позицията си от първия ден. Присъства ли думата „военна” под каквато и да е форма - няма как да подкрепя такова решение”, посочи Маринов. 

За Юрий Козлов от „Продължаваме Промяната” националният интерес е по-важен от тяснопартийния. По думите му решението на парламента за Украйна противоречи на националния интерес „по много прост начин”. „Официалните социологически изследвания сочат, че над 70% от българския народ е срещу даването на военна помощ на Украйна и за запазване на неутралитет”, коментира той. 

НС реши: Оказваме военнотехническа помощ на Украйна

Депутатът от ПП обясни, че е народен представител и се интересува от това, което мисли народът. „Като част от него, аз ще вървя с народа си. За мен преди всичко е България, след това партията. Това е мое лично мнение и защитавам него. Смятам, че така е правилно”, добави Козлов.

„На всеки средноинтелигентен човек му е пределно ясно, че формулировката „военнотехническа помощ” включва абсолютно всякаква военна помощ. Ние на практика се въвличаме почти във война”, смята още той. 

Костадин Костадинов от „Възраждане”, както и цялата партия, гласуваха срещу решението да има военнотехническа помощ за Украйна. „Защото 84% от българските граждани, по думите на самия министър-председател, са против доставянето на оръжия и военна помощ за Украйна. Правителството ни обяви война, ние просто приехме хвърленото предизвикателство. Ще я водим с всички възможни средства. Властта не представлява българския народ, а американското посолство”, уточни той.

Митов: Правителството е искало писмо от Украйна, за да реши неразбориите си

Костадинов коментира и темата със сваленото украинско знаме от сградата на Столичната община. „Кой позволява да се веят чужди флагове на български държавни институции. Знаете ли какво означава да се вее чужд флаг на българска държавна институции - означава, че държавата е окупирана”, заяви лидерът на „Възраждане”.

Още от коментарите гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.