„ИТН саботира всяка една стъпка, свързана с контрол и съдебна реформа”, добави тя

Началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова с ексклузивен коментар пред NOVA след изявлението на лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов, че партията напуска коалицията. По думите ѝ се вярва, че могат да бъдат намерени 12 принципни депутати в Народното събрание, които да подкрепят правителство на малцинството.  

„Ние се обявяваме против корупцията и разходването на държавен ресурс без отчетност и за нас това е водещото начало. Всеки, който иска да стане част от правителството или да остане в него, трябва да застане зад тази принципна позиция с действия. Някои министри от ИТН не са готови да отстояват тези принципи”, подчерта тя.

Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония

Бориславова посочи, че не е чула истински причини от Слави Трифонов защо се изтеглят министри от кабинета, когато се гласува бюджет. „Не чух разумни аргументи. Това, което чух от Гроздан Караджов и Тошко Йорданов беше „пари, пари, пари. Искаме пари”, добави тя.

На въпрос чий министър е Гроздан Караджов, Бориславова отговори: „Това, което на нас ни е казано за него, е че той е един посредник”. И добави: „Това, което ние сме правили винаги е да слагаме механизми, доколкото позволява държавният ред и Народното събрание. Да бъде прокарана всякаква отчетност”, уточни началникът на кабинета.

Според нея „Има такъв народ” е саботирала през цялото време всяка една стъпка, свързана с контрол и съдебна реформа. „Този коалиционен партньор поставя това условие да бъде реформирана КПКОНПИ, при което да има право на вето при извършване на разследвания и стигане на реални резултати”, обясни тя.

Петков: Готови сме за правителство на малцинството (ВИДЕО)

Началникът на кабинета обясни, че ще бъде разпространена информация как се разходват 9 милиарда, за които спомена Слави Трифонов, и ще се види, че това е ставало абсолютно прозрачно с постановление на Министерския съвет - с участието на всички министри. 

По темата за Република Северна Македония и обвиненията, че има втори кабинет със съветници, който решава външнополитическите въпроси, Бориславова каза: „Представяте ли си как един съветник решава за външната политика. Съветниците не ходят на международни форуми. Преговорите в момента се водят единствено и само от външния министър”.

Тя обясни, че кабинетът ще подаде оставка, когато бъдат принудени да направят компромис, на който не са склонни и не могат да движат реформите, които са обещали. „Когато оставането на власт е обречено на безсмислено стоене на някакви позиции. Все още имаме възможност да стъпваме напред”, е нейното мнение.

Гроздан Караджов отговори на обвиненията на ПП

Нинова: Избори сега означават още хаос (ВИДЕО)

Христо Иванов: Четвърти избори ли са решението на агонията?

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.