Откриването ѝ се докладва за първи път пред научната общност

Българският астроном д-р Трифон Трифонов е водещ автор в изследване за откриване на екзопланетата HD 33142d, съобщиха от пресцентъра на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя е третата в звездната система. Масата й е подобна на тази на газовия гигант Сатурн, орбиталният ѝ период е само около 90 дни и откриването ѝ се докладва за първи път пред научната общност.

Новата научна публикация съобщава за откриването на нова екзопланета около звездата HD 33142, която тъкмо е започнала да навлиза в крайните етапи от звездната еволюция, в т.нар. стадий на червен гигант.

Към момента в орбита около далечни звезди има открити над 5080 екзопланети. Тяхното изследване и точното определяне на параметрите им е основно за разбиране на процесите на планетообразуване и за анализ на стабилността на всички планетни системи във Вселената.

Д-р Трифонов е от Института по астрономия "Макс Планк" в Германия и катедрата "Астрономия" към Физическия факултет на СУ. Резултатите от новото му проучване са приети за публикуване в престижното списание "Астрофизикъл джърнъл". Работата му е подкрепена от проекта EXO-RESTART, финансиран от Фонда "Научни изследвания" по Националната научна програма "ВИХРЕН- 2021", посочват от пресцентъра на университета.

За да направи откритието, международният екип учени зад изследването, ръководено от д-р Трифонов, използва оригинални и архивни данни от спектрографите FEROS и HARPS в обсерваторията Ла Сия, Чили, част от Европейската южна обсерватория, и от спектрографа HIRES, инсталиран в обсерваторията "Кек" на Хаваите. 

Учени откриха екзопланета, по-голяма от Юпитер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" ще проучва формирането на Вселената (ВИДЕО+СНИМКИ)

Астрономи откриха гигантска екзопланета (СНИМКА)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА