Изказването беше в отговор на въпрос на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов

“Никъде не казвам, че премиерът е вземал решения, различни от познатите документи за РСМ”. Това каза от парламентарната трибуна министърът в оставка Теодора Генчовска. Изказването беше в отговор на въпрос на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов. 

Според Иванов темата “РС Македония” се използва като “тежък предмет, който мятаме по едно правителство, което част от залата иска да свали”.

Иванов контрира думите на Генчовска, която в своето изказване, каза, че съветник на премиера е изпратил проект за ревизия на позицията ни за РСМ, но МВнР го е отхвърлил.

Генчовска: Съветник на премиера изпрати проект за ревизия на позицията ни за РСМ

"На 5 април тази година външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция (проект) не фигурира българската позиция по т.нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за изпълнение на договора от 2017 година става несъстоятелно. На практика в този проект са обединени частични идеи на външно министерство за прилагане на двустранния договор, но без да има ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора. Външно министерство прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално и изцяло е погрешен и го отхвърли като възможност", заяви тя.

Генчовска каза още, че при първата си среща с външния министър на РСМ Буяр Османи го е помолила да комуникира само с нея.

СЪДБАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО: Има ли риск за кабинета след внесения вот на недоверие (ОБЗОР)

“За съжаление, това не се случи. Представителите на РСМ продължиха да търсят контакт извън МВнР с цел да премахнат ключовото българско искане - Механизма за проследяване на изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г.”, каза Генчовска.

Христо Иванов постави думите на Теодора Генчовска под въпрос и я помоли за пояснение каква е ролята на премиера във външната политика на България, какви са неговите права по отношение на обсъждане и провеждане на различни консултации и формиране на политически решения в рамките на този процес и как тя, в ролята си на външен министър, е съгласувала действията си с Кирил Петков.

На това Генчовска отговори, че при всеки разговор на екип на МВнР с техни колеги от РСМ, тя е входирала доклад с предложения за темите и позициите, които външно ще представя на тези работни срещи.

Еди Рама: Скоро няма да има преговори за членство в ЕС и вината е на България

"Прав сте г-н Иванов, че външната политика на РБ се извършва от МС, защото тя има много измерения. Винаги, когато екип на МВнР, включая и в мое лице, сме отивали на разговори с нашите колеги от РСМ, аз съм входирала доклад с предложения за темите и позициите, които Външно министерство ще представя на тези работни срещи. Така, че министър-председателят е информиран за всяко действие от страна на МВнР. Разбира се, че той (Кирил Петков) има право да се среща и разговаря с външния министър на РСМ. Но моята реплика към външния министър на РСМ не беше да комуникира само с мен и да не комуникира с министър-председателя. Тя беше по отношение на субекти, които са членове на екипа на министър-председателя.

Външно министерство отговаря изцяло за защита на националните интереси, по отношение на РСМ - в рамките на документите, които всички много добре знаете. Никога не е излизало от тези рамки! Както видяхте и чухте в моето изложнеие, аз никъде не казвам, че премиерът е взел някакви решения, които са различни от това. Никъде не съм споменала неговото име, защото заседанието е открито!", отговори Теодора Генчовска.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.