Желателно е посещението на лекар да е преди самолечението

"Една трета от децата в света проявяват симптоми на алергичен конюнктивит. Това сочи проучване на Световната асоциация по детска офталмология, цитирано от д-р Гергана Светославова в предаването „Пулс” на NOVA NEWS. Офталмологът подчерта, че конюнктивите в този сезон са по-чести и трябва да им се обръща внимание навреме, защото докато се стигне до лекарския кабинет, децата могат да си насложат и някоя бактерия.

„Пролетно-летният сезон е пика на конюнктивите,” посочи тя. Всички започват със зачервяване, сърбеж, характерни са и секретите. Но защото конюнктивите са различни  - бактериални, вирусни и алергични – само лекар може да разграничи какъв е видът и как да се лекува.

„Желателно е посещението на лекар да е преди самолечението, каза д-р Светославова. По думите ѝ най-честата грешка е именно самолечението. Тя даде за пример изписването на стероидни капки при вирусен конюнктивит и посочи, че в този случай няма как капките да помогнат.

За децата рискови фактори през лятото са пясъчниците и басейните. Тогава конюнктивитите  започват почти мигновено и двете очи и са силно заразни. 

По думите ѝ  първото и най-важно нещо е рдителите да знаят, че трябва да се спазва много добра хигиена.

„Вътрешна промивка, много щателна, може и с вода или физиологичен разтвор. Трябва да бъде отвътре, ако имаме съмнения за чуждо тяло. После с тампон или марля да почистим изсъхналите секрети по миглите, защото те са източник на последваща инфекция.”

Офталмологът даде и три съвета: Ако почистим очите на детето, после нищо друго не пипаме. Не се спи на една възглавница. Не се използват еднакви кърпи.

Целият разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.