Ако видим, че приближава буря, трябва да се скрием в сграда, по-далеч от входове и прозорци

В месец с гръмотевична активност сме.  А всяка година съобщаваме за пострадали от мълниите хора. Не веднъж специалистите са казвали, че ударът от мълния е равносилен на електричество от далекопровод. Според д-р Пенчо Пенчев, главен експерт в Дирекция "Социална и здравна политика" в БЧК една мълния носи заряд от хиляди волтове и ампери ток, равняващи се на заряд от електропровод.

"По време на дъжд представлява сериозен проблем и пораженията от мълнии са много тежки. Температурата, която се развива, е от порядъка на десетки хиляди градуси. Продължителността на удара от мълния е между 0,1 и 1 милисекунда", разкри той.

Според него сред най-важните действия при първа помощ на поразен от мълния са да разтръскаме лявото рамо, за да проверим дали е жив. "Ако човекът е в безсъзнание трябвада проверим дали диша. Ако не диша, се проверява дали има пулс. Ако няма пулс, трябва да започнем кардио-пулмонална реанимация", посочи д-р Пенчев.

По думите му ако видим, че приближава буря, трябва да се скрием в сграда, по-далеч от входове и прозорци, кабели и контакти. "Колата също е опция, защото металната обшивка на автомобила защитава. Ако сме в планината трябва да слезем на по-ниско място и да намерим заслон, но не под дървета. Не е добра опция да носим метални предмети, по-добре да използваме дъждобран", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.