Тайните разкрива Христо Христов

Според традицията, на Еньовден набраните билки са най-лекови. Какви болести лекуват растенията от Айтоския балкан? Как се комбинират те, разказва най-известния билкар в областта - бай Христо.

Според него България е безценна за лечебни билки - около 3500. Христо се занимава с билкарство от 16 години и за себе си казва, че не е лечител, а само билкар.

"Растенията, които растат около нас ни помагат най-много. Бананите са лечебни за хората, които живеят там, където растат", обясни той. Неговите растения се превръщат в лечебни комбинации, които пакетира и надписва с указания за ползване, произход и дата. Той ги раздава без да иска пари.

Христов използва съветите на старите учители като Дънов. "Някои билки се прилагат не като чайове, а като мехлеми, всички с точни дозировка и правила за приложение. Магията е в правилата", казва той. Сушене, разстилане, съхранение и комбиниране са най-важните процеси.

Всяка билка помага на 5 до 7 органа, а има и такива, които усилват влияението на другите - като ментата. А шипката действа най-добре на черния дроб и кръвта, а облекчава функционирането и на другите органи.

Репортер: Елена Танева

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.