Вижте защо един млад мъж е решил да участва във войната

В ефира на „Здравей, България” Иван Калчев, доброволец на фронта в Украйна, разказа от първо лице за случващото се там.

„Защо участвам във войната ли? Защото това е дълг. Може би съвременното общество е забравило понятия като дълг, чест, жертвоготовност, смелост. Аз съм редник в украинската армия. Плащат ми точно толкова, колкото на всеки друг украински войник – издръжка плюс добавка за това, че сме на фронта”, поясни войникът. И допълни, че преди да замине за украинската държава не е имал военен опит.

„Не съм бил и в казарма. За радост имаше кой да ме подготви професионално. Отидохме трима българи”, каза още Иван Калчев.

Десетки все още са в неизвестност след руския удар по мол в Кременчук

Първата ракета ги атакувала на третия ден след пристигането им. „Удари съседна сграда, веднага се евакуирахме. Звукът беше като нископрелитащ изтребител. Представите ни за войната, които са изградени от филми, са абсолютно неверени. Фронтовата линия обхваща нашата артилерия и тази на противника. Навсякъде в тази зона може да умреш”, допълни войникът.

В Украйна забраниха руската музика

До момента от неговия батальон са загинали четирима души. „Двама ги познавах само по физиономия, с единия бяхме по-близки. Сутринта преди да го разкъса снаряд, пихме кафе заедно. Нормално е човек да се страхува”, каза още Калчев.

Тежките боеве в Донбас продължават

Той определи войната като „сблъсък на цивилизации”. „Украйна е една прекрасна страна. Тя изглежда по-европейски от България твърде често. Руските войници живеят в примитивни условия - без хигиена, ценности, дисциплина. Изоставят позициите си при най-малката опасност”, коментира войникът.

Преди да отиде на фронта, Иван работел като IT специалист и имал собствен бизнес. Избрал да замине за Украйна, за да се бори за правата и свободата на хората.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.