„Украйна и ЕС отварят нова глава в историята си", заяви президентът Зеленски

Знамето на Европейския съюз беше тържествено поставено на парламентарната трибуна в украинския парламент. Депутатите аплодираха мъжете във военни униформи, които внесоха флага. Церемонията се проведе дни, след като Брюксел официално прие кандидатурата на Украйна за присъединяване към 27-членния блок.

„Украйна и ЕС отварят нова глава в историята си. Сега ние не сме просто близо. Сега сме заедно”, каза президентът Володимир Зеленски. И допълни, че за него е "голяма чест и отговорност" да работи за осъществяването на "стремежите на страната си".

"Извървяхме път от 115 дни до статута на кандидат за членство и пътят ни натам не трябва да отнема десетилетия", продължи украинския президент.

В пряка видеовръзка председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта следващите стъпки на Украйна към ЕС. „Те ще изискват упорита работа, решителност и най-вече единство", каза тя пред Радата.

Исторически момент: Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС

Фон дер Лайен се обърна и персонално към Зеленски с думите: „Вие създадохте впечатляваща антикорупционна машина. Но сега институциите се нуждаят от зъби и от правилните хора на висшите постове”. И препоръча възможно най-скоро Киев да назначи нови ръководители на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро, които започнаха да функционират през 2015 г.

Фон дер Лайен настоя и за необходимостта от реформа на конституционния съд на страната, въвеждане на законодателство, очертаващо процедурите за подбор на съдии в съответствие с препоръките на Венецианската комисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС